Tokyo 2020

De 32:a sommarspelen kommer att arrangeras i Tokyo den 23 juli till 8 augusti 2021. Ett historiskt OS på flera sätt.

Tokyo 2020 var ursprungligen tänkt att arrangeras den 24 juli till 9 augusti 2020 men den 24 mars beslutade IOK och arrangörsorganisationen att flytta fram spelen med anledning av Covid-19-pandemin. Det är första gången i historien som ett OS flyttas fram. Spelen ska nu arrangeras vid samma tidpunkt 2021 men behåller sitt ursprungliga namn, Tokyo 2020. Det är andra gången sommar-OS går i Tokyo. Första gången var 1964.


Fem nya idrotter

I Tokyo tävlas det om medaljer i 33 idrotter. Fem är nya sedan senaste spelen: baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing. I övrigt blir det också förändringar i grenprogrammet i 15 andra idrotter.

Läs mer om OS-programmet här

TävlingsprogrammetSvenska OS-guiden


Maskot

Spelens maskot heter Miraitowa. Namnet är en sammansättning av de två japanska orden "Mirai" (framtid) och "towa" (evighet).

Biljetter

Japanska myndigheter har beslutat att inte tillåta utländsk publik på plats på arenorna under OS i Tokyo i sommar. För dig som redan köpt biljetter finns information om återbetalning här:
Biljetter


Så utsågs Tokyo

Tokyo utsågs till arrangör av de 32:a sommarspelen av IOK:s 125:e session den 7 september 2013 i Buenos Aires. Förutom Tokyo stod även Istanbul och Madrid som kandidater till spelen. Efter den första omröstningen fick Tokyo 42 röster medan Istanbul och Madrid båda fick 26 röster vardera. Efter en tie-breaker omröstning fick Madrid lämna scenen och i den slutliga omröstningen vann Tokyo med 60 röster mot Istanbuls 36.


Sveriges trupp

Följande är uttagna till Sveriges trupp

Så här är läget i OS-kvalen inför spelen:

OS-kvalen inför Tokyo, nu och framåt

Här kan du läsa mer om de olika idrotternas internationella kvalregler och hur Sveriges OS-uttagningar går till:

Så går OS-uttagningarna till


Fakta


Partners