S:t Louis 1904

Världstaden för OS 1904, S:t Louis valdes på ”nytt” efter att Chicago först hade tilldelats spelen. Det blev ett problemfyllt spel med få deltagande nationer och det enda spelet som inte Sverige har deltagit i.

Men det var i S:t Louis 1904 som man började att dela ut tre medaljer - guld, silver och brons.

Att OS skulle arrangeras i USA 1904 hade varit klart i många år. Ja, i själva verket bestämdes det redan 1894 på kongressen i Paris. Att Chicago skulle arrangera var också klart. Staden var den enda kandidaten och med det framför ögonen arbetade man ända fram till 1902.

När IOK sammanträdde 1901, för första gången sedan 1897 (!), beslöts det enhälligt att Chicago skulle arrangera OS 1904.

Notabelt från det här mötet är att Viktor Balck till kongressen skickade löjtnant Fredrik Bergh som också bodde i Paris. Balck var ju IOK-ledamot och vi vet ju att en IOK-ledamot representerar ju ingen annan än sig själv. Det var och är fortfarande en grundregel. Men Balck såg inte IOK-medlemskapet på det sättet. Han såg sig själv som en representant för Centralföreningen och ansåg därför att det inte var några hinder att skicka en ersättare.

St Louis skulle arrangera en världsutställning 1903 men arrangörerna blev inte klara så det fick skjuta upp utställningen till 1904. St Louis planerade också att ha stora idrottstävlingar under utställningsperioden.

 

 

I Chicago förstod man att det skulle bli problem med två stora idrottstävlingar under samma år och föreslog att skjuta upp OS till 1905.

Coubertin gick naturligtvis inte med på det men Chicago överlät till IOK att besluta var spelen skulle gå och IOK valde i det läget St Louis sedan Coubertin fått garantier för att tävlingarna skulle vara fristående från världsutställningen.

Problemfyllda spel

Men allt var inte frid och fröjd med detta. För det första blev det europeiska deltagandet lite. Resan var både lång och dyr. Sedan var fortfarande inte kontroversen mellan Chicago och St Louis löst vilket innebar att de flesta universiteten i USA vägrade att skicka deltagare till St Louis eftersom de ansåg att det var Chicago som skulle arrangera OS. Det utländska deltagandet blev inte stort. Av naturliga skäl kom de flesta från Kanada medan Europa bara hade tre länder som skickade organiserade trupper.

Coubertin hade ingen lust att åka så inte ens han fanns på plats och Sverige skickade inte heller någon. Viktor Balck prioriterade ju då de Nordiska Spelen.

OS i St Louis blev ingen succé och framtiden såg i det här läget inte speciell ljus ut för den unga och nyvaknade olympiska rörelsen.

En sak har dock St Louis fört med sig som har betydelse än i dag och det var att det här var första gången som guld, silver och bronsmedaljer delades ut till de tre främsta.

Fakta

  • Antalet nationer: 13 
  • Antalet deltagare: 689  
  • Tid: 1 juli - 23 november
  • Antalet idrotter/discipliner: 89
  • Sveriges trupp: 0

Partners

Huvudsponsorer, logotyper