Mexico City 1968

Mexico City fick spelen 1963 och det var ett i många stycken kontroversiellt beslut. Inte minst beroende på att tävlingarna avgjordes på hög höjd (2 300 meter).

Spelen blev också färgade av den turbulenta tiden i världen det året.

IOK-presidenten Brundage ville hela tiden bagatellisera svårigheterna för de aktiva att prestera sitt bästa i den tunna luften i Mexico City.

Enligt de olympiska amatörreglerna var det förbjudet att ligga på långa läger före OS för att acklimatisera sig. Men den här gången tvingades IOK-basen att ge vika och tillåta fyra veckors acklimatisering. Det hela låter lite underligt med tanke på att i antikens spel tvingades deltagarna till Olympia en månad före för att träna och därmed visa att de var kvalificerade för tävlingarna.

SOK skickade ett antal aktiva till Mexico City 1967 för att vara med i för-OS-tävlingar även om de inte fick kallas så.

Men den höga höjden gjorde sig påmind hela tiden inte minst genom alla syrgastuber, sjukvårdstält och bårbärare som fanns på plats för att snabbt hjälpa idrottsmän som kollapsat i den tunna luften.

1968 var också ett turbulent år internationellt sett. Studentrevolter och Sovjets ockupation av Tjeckoslovakien var de stora internationella samtalsämnena.

När dessutom de svarta amerikanerna demonstrerade så öppet med sina "Black Power-hälsningar" blev konflikterna helt synliga.

Vid invigningen fick det ockuperade Tjeckoslovakien en stående tyst hyllning av de 100 000 åskådarna på Estadio Olimpico. En invigning som var den hittills mest färgsprakande i den olympiska historien. 

De amerikanska sprinterlöparna Tommie Smith (guld) och John Carlos (brons) höjer sina nävar i en Black Power-hälsning under prisutdelningen på 200 m vid OS i Mexico City 1968. Foto: Pressens Bild.

 

1968 var också året då DDR, Östtyskland, kom in som egen nation i den olympiska familjen. Östtyskland tog sig direkt in på tredje plats i nationsstriden efter jättarna USA och Sovjetunionen.

Svenska "turister"?

Den svenska truppen i Mexico City var stor. Allt för stor enligt många och kritiken mot SOK var i många fall hård för att man släppte iväg för många "turister" både aktiva och ledare. Krav på hårdare uttagningsregler restes än en gång - och det var inte sista gången.

SOK fick också kritik för hur det fungerade på plats i OS-staden. Många klagade på dåliga förhållanden i OS-byn - undantagen var de som lyckades...

Sveriges insats i Mexiko var inte mycket att skryta över. Två guld, ett silver och ett brons var allt och Sverige hamnade på en blygsam 18:e plats i nationsstriden.

Kritiken över den svenska insatsen var hård och det kan man förstå när en av de aktiva valde en shoppingtur på stan i stället för en OS-start! Bortförklaringarna var många men resultatlistorna talade sitt tydliga språk.

Fakta

  • Antalet nationer: 112 
  • Antalet deltagare: 5 530  
  • Tid: 12 - 27 oktober
  • Antalet idrotter/discipliner: 172
  • Sveriges trupp: 100 aktiva från 15 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper