Lake Placid 1980

Lake Placid arrangerade spelen 1932 och nu var det dags igen för den lilla byn igen. Ja, för mycket mer än en by var inte Lake Placid med sina 2 700 invånare. Nu hade det naturligtvis hänt en hel del sedan senaste gången för 48 år sedan.

Publikintresset var av en helt annan dimension denna gång och redan på förhand förstod de allra flesta att kommunikationerna skulle bli ett svårlöst problem för aktiva, media och publik. Tyvärr besannades farhågorna i det här fallet flera gånger om.

Lake Placid hade egentligen hoppats på att få arrangera spelen redan 1976. Men då valde den amerikanska olympiska kommittén Denver i stället som tillslut avsade sig spelen efter stor nationell dramatik vilket tvingande IOK att leta efter en ny arrangör. Lake Placid anmälde sitt intresse för att ta över men de internationella vinterförbunden valde istället tillsammans med IOK Innsbruck.

Lake Placid var för den amerikanska allmänheten mest känt som ett sommarparadis i en av landets största nationalparker beläget i delstaten New York.

Arrangörerna hade redan från början sagt att nu skulle de aktiva komma i centrum. Det sportsliga skulle prioriteras och alla var också överens om när spelen avslutades att här hade de amerikanska arrangörerna verkligen lyckats.

Fullträff för idrottarna

Spelen blev en fullträff ur sportslig synvinkel. Men transporterna kollapsade redan första dagen för publik och media men förbättrades en aning under spelens gång.

Mycket beroende på att vädret spelade arrangörerna i händerna och något snökaos som under för-OS-tävlingarna året innan blev det aldrig. Nej, i stället kom ingen snö alls och det ansågs som ett problem i början men med hjälp av snökanoner räddades den situationen och till slut så bävade arrangörerna för att det skulle komma snö på naturlig väg. Nu blev dessa spel de första som avgjordes helt på konstgjord väg.

Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 67 deltagare (53 herrar och 14 damer) från åtta idrotter. 61 av de aktiva startade och sex var reserver. Totalt tog svenskarna fyra medaljer, (tre guld och ett brons).

OS-kung denna gång blev utan tvekan hemmasonen Eric Heiden med sina fem (!) OS-guld. För svensk del fick Ingemar Stenmark äntligen det att stämma under ett OS med två guld, slalom och storslalom.

Maskot Lake Placid 1980: Roni

Maskot Lake Placid 1980: Roni

Fakta

  • Antalet nationer: 37
  • Antalet deltagare: 1 072  
  • Tid: 13 - 24 februari 
  • Antalet idrotter/discipliner: 38 
  • Sveriges trupp: 67 aktiva (53 herrar, 14 damer), från åtta idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper