Lake Placid 1932

Sju amerikanska städer hade visat intresse för spelen 1932. Den amerikanske olympiska kommittén hade helst sett att spelen gått i Lake Tahoe mellan Nevada och Kalifornien.

Men IOK ville att spelen skulle förläggas till östra USA för att reducera resekostnaderna. Det blev det som vägde över för Lake Placid.

Nu blev resekostnaderna förhållandevis höga ändå vilket gjorde att deltagarantalet sjönk jämfört med spelen i St Moritz.

Som vanligt blev det problem med vädret för arrangörerna. På 64 år hade snön aldrig varit några problem i Lake Placid under februari månad. Men nu, OS-året, var det barmark när trupperna kom till Lake Placid.

För att klara av tävlingarna tvingades arrangörerna att lägga ned stora summor men trots det fanns det tankar på att ställa in femmilen på skidor. Efter en del om och men hittade man snö en bit utanför Lake Placid där man skottade ihop en slinga på 25 kilometer.

Innan det var dags för det prestigefyllda femmilsloppet hade Sven Utterström vunnit 18 kilometer med två minuters marginal. Fyra år tidigare var Utterström storfavorit på femmilen men blev sjuk så nu fick han ändå sin olympiska guldmedalj.

 

Utterström var naturligtvis också favorit på femmilen men även den här gången skulle det gå snett. Utterström var i toppform. Det hade han redan visat på 18 kilometer. Utterström hade dessutom tillbringat året inför spelen i Lake Placid i Alaska på en film- och jaktexpedition.

Men efter alla problem med femmilen fick också starten flytas fram tre timmar. För Utterström blev det katastrof. Han hade räknat med att starta tidigt på morgonen vilket inte nu inte blev fallet. Tidsförskjutningen störde favoriten rejält och Utterström blev inte bättre än sexa i loppet.

Skridskotävlingarna dominerades av USA mycket på grund av tävlingsformen. Man hade gemensam start i både försök och finaler. Det var helt enligt reglerna men en tävlingsform som man nästan aldrig praktiserade i Europa.

Herrarnas konståkning, Gillis Grafström, Sverige tog silver och Karl Schäfer, Österrike guld. Foto: IOK:s arkiv

I konståkning blev det norskt på damsidan genom Sonja Henie medan Gillis Grafström fick nöja sig med silver på herrsidan. Detta sedan han gjort några grova missar i det obligatoriska programmet och dessutom ställde han upp skadad.

Fakta

  • Antalet nationer: 17
  • Antalet deltagare: 252  
  • Tid: 4 - 15 februari
  • Antalet idrotter/discipliner: 14 
  • Sveriges trupp: 12 aktiva, från fem idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper