St Moritz 1928

St Moritz fick spelen samma dag som Chamonix fick sin OS-status retroaktivt - 6 maj 1926 i Lissabon. I stort sett var det samma program som fyra år tidigare i Chamonix.

Antalet länder hade ökat till 25 med nära 500 aktiva. Spelen avgjorde i mitten av februari och valet av tidpunkt kritiserades i efterhand en hel del. Man ansåg att tävlingarna skulle ha gått tidigare på vintern då inte regn och varma vindar förekom. Nu var det nära att spelen helt höll på att förstöras av de varma vindarna och slagregnen. Skridskoåkarna kunde inte genomföra sitt 10 000-meterslopp då isen bokstavligen försvann och bobåkarna kunde inte heller genomföra sitt program fullt ut.

Dödsstöten för vinterspelen

Mitt under spelen kulminerade ovädret och man talade om en hotande naturkatastrof och om den definitiva dödsstöten för vinterspelen. Men alpvädret ändrade sig snabbt och sol och vinterväder kom tillbaka lika fort som det försvunnit.

Herrarnas konståkning, Gillis Grafström, Sverige tog guld. Foto: IOK:s arkiv


Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 24 deltagare (alla herrar) från sex idrotter. Totalt tog vi fem medaljer (två guld, två silver och ett brons).

Den nordiska dominansen fortsatte även i St Moritz i skidor, konståkning och skridsko. I konståkning tog Gillis Grafström sitt tredje olympiska guld och på damsidan vann norskan Sonja Henie.

Ishockeyn blev en kanadensisk affär men här tog Sverige silver efter att ha blivit besegrade av Kanada med 11-4.

För svensk del hade en hel del hänt på skidfronten sedan de misslyckade spelen i Chamonix. Stora förväntningar fanns på krutpaketen Per Erik Hedlund från Särna och Sven Utterström, Boden. Utterström var i toppform och favorit till femmilsguldet sedan han imponerat stort på träning och då utklassat allt motstånd. Men Utterström fick feber och kunde inte ställa upp på femmilen. Nu gjorde det ur svensk medaljsynpunkt inte så mycket. Det visade sig nämligen att Sverige hade tre andra fantomer med "Särna-Hedlund" i spetsen.

Förhållandena under femmilen i St Moritz var definitivt inte bra. Åkarna plaskade fram i spåren och på en del ställen var det 25 grader varmt i vårsolen. "Särna-Hedlund" var mycket stark och vältränad och han utklassade hela fältet i det slaskiga och tunga föret. Han vann sitt OS-guld 13 minuter (!) före Gustaf "Husum" Jonsson som i sin tur var 16 sekunder före Volger Andersson.

Fakta

  • Antalet nationer: 25
  • Antalet deltagare: 464  
  • Tid: 11-19 februari
  • Antalet idrotter/discipliner: 14 
  • Sveriges trupp: 24 aktiva, från sex idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper