Kanotisten Petter Menning tar en tupplur i återhämtningsrummet i OS-byn. Foto: SOK

Publicerad 5 augusti 2021

Så här har truppen återhämtat sig i form

Bra sömn är en av de tre områden som SOK har lagt extra fokus på för att optimera OS-truppens möjligheter att prestera på bästa nivå under spelen i Tokyo. Här berättar vi mer om prestationsprojekten.

Återhämtningsrummet i OS-byn är speciellt inrett för att maximera återhämtningen. Foto: SOK

Maximera sömnen

Det har skrivits en del skämtsamma artiklar om ”antisex-sängarna” i OS-byn som är gjorda av kartong av miljöhänseende. Aktiva har fått en egen extra bäddmadrass och kudde av SOK:s sömnpartner Sleepacy för att kunna sova bättre i OS-byns sängar. Svenska förläggning har också två specialinredda rum med extra bekväma Sleepacy-sängar som de aktiva kan boka för att komma undan sina rumskamrater och få återhämtning av extra bra kvalitet.

En tjej iklädd väst med fick framför en bågskyttetavla. Hon gör segertecken med fingrarna.

Christine Bjerendal använder kylväst när hon går fram och hämtar pilarna under bågskyttetävlingen i Tokyo. Foto: SOK

Hantera värmen

Med en temperatur omkring 30-35 grader och luftfuktighet omkring 70-80 procent har förberedelsen för värmehantering och att bibehålla vätskebalansen varit central. Många av de svenska idrottarna har förberett sig under en lång tid för detta och bland annat tränat i speciella värmekammare på hemmaplan för att förbereda kroppen. På plats i Tokyo har truppen tillgång till kepsar, västar och nackkuddar från Uniqlo som man kan stoppa in ispåsar i för att kyla ner kroppen i den extrema värmen.

De aktiva har också tillgång till "ice-slush"-drickor för att hjälpa till att kyla ner kroppen inifrån.

Linda Bakkman från SOK:s nutritionsteam mäter vätskebalansen på maratonlöparen Carolina Wikström under förlägret i Fukuoka. Foto: SOK

Bibehålla vätskebalansen

På förlägret och även i OS-byn har SOK:s resursteam funnits på plats för att hjälpa aktiva att bevaka sin vätskebalans. Via saliv mäts vätskebalansen före och efter träning för att veta hur mycket vätska de tappar och snabbt kunna återställa vätskenivåerna igen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper