I och med OS i Rom var det slut med topp-placeringar för Sverige i nationslistorna. Idrottsvärlden börjar bli global. Detta trots att Kina lämnade den olympiska familjen i politisk protest.
Under OS i Rom slår OS för första gången igenom som TV-underhållning. Det är tyvärr också startskottet för kapitlet doping.
Inför OS i Rom beslutade SOK med erfarenheterna från spelen i Melbourne 1956 att endast SOK skulle bekosta resorna till OS och att specialförbunden inte hade rätt till att på egen bekostnad skicka deltagare till OS.
Saken fick en första prövning då den legendariske sportjournalisten på Idrottsbladet, Torsten Tegnér, erbjöd sig att bekosta gångaren Lars Hindmars resa till Rom. Hindmar låg i fejd med gångarbasen Lindé som inte tog ut honom. SOK:s Arbetsutskott hänsköt ärendet till ekonomidelegerade, där Lindé satt (!), och där blev svaret, ja just det, nej!
Internationellt att veta inför Rom var att Kina lämnade den olympiska familjen i protest mot att IOK fortsatte att erkänna nationalist-Kina på Taiwan. När Kina utträtt ansåg IOK-presidenten Brundage att frågan var löst och Brundage blockerade efter det under resten av sin tid som president alla försöka att få med Kina igen.
Vid invigningen, 85 länder fanns på plats, marscherade Taiwan in med en skylt med budskapet "Under protest". De protesterade mot att de fick heta Formosa och inte Kina.
Det här var också sista gången som Sydafrika fanns med i OS-sammanhang på lång tid på grund av apartheidpolitiken.
Idrottsvärlden började nu verkligen bli global vilket gjorde att Sverige fick allt svårare att hävda sig i den hårdare konkurrensen.
OS i Rom var också första gången som, i varje fall för svensk del, som tävlingarna slog igenom som TV-underhållning vilket gjorde att publiken kom närmare och också blev allt mer intresserade av de stora internationella stjärnorna. Och i Rom var det många sådana som föddes och som den svenska TV-publiken tog till sina hjärtan.
Rom blev också tyvärr startskottet för ett dystert kapitel där punkten ännu inte är satt - doping.
I cykelns lagtempolopp, tio mil, dog den 23-årige dansken Knud Enemark. I den tryckande hettan sades det först att han dött av solsting med det visade sig att han tagit amfetamintabletter för att lättare klara alla trötthetsvallar. Vid denna tidpunkt fanns det inga regler för vilka preparat som var förbjudna men inom proffscyklingen hade man länge använt amfetamin. Nu var det tragiska dödsfallet början till att dopingregler infördes till senare spel.