München 1972

Spelen i München hade två sidor dels naturligtvis den sportsliga men även den politiska med terrordådet den femte september som tragisk kulmen.

Den femte september står som en av idrottshistoriens allra svartaste dagar. 17 personer dog i terroristorganisationen Svarta Septembers attack mot den israeliska OS-truppen inne i OS-byn.

Terroristerna var väl förtrogna med OS-byn i München och tog sig med lätthet över stängslet och direkt till den israeliska förläggningen. Terroristerna mötte på motstånd av en tyngdlyftare som försökte spärra dörrens med sin egen kropp men som sköts i stycken. De tog sedan nio israeler som gisslan. För att släppa gisslan krävde terroristerna att Israel skulle släppa 200 palestinska fångar. Om inte skulle gisslan mördas vid middagstid. Tidsfristen flyttades fram under det att terroristerna förhandlade med Israels regering som dock sa nej till alla krav.

Terroristdramat följdes på nära håll av världens media som bland annat kunde kabla ut bilder på de maskerade terroristerna inne i OS-byn. På kvällen efter mörkrets inbrott hämtades gisslan och terroristerna av en militärhelikopter och fördes till militärflygfältet Fürstenfeldbruck. Meningen var, i varje fall trodde terroristerna detta, att de där skulle få tillgång till ett plan som skulle kunna ta dem och gisslan till ett arabland.

Men den tyska militären och polisen stormade helikoptern med gisslan. Fritagningsförsöket gick helt snett. Helikoptern sprängdes och i samband med detta dog nio israeler, fem araber och en tysk polis. Med de två israelerna som mördades inne i OS-byn krävde terroristattacken sammanlagt 17 liv.

Spelen ska fortsätta!

IOK beslutade under natten att man inte skulle avblåsa spelen. OS-tävlingarna avbröts kockan två samma dag som terroristattacken inleddes och 24 timmar senare skulle spelen köras igång efter en sorgehögtid på Olympiastadion.

Maskot München 1972: Waldi

Maskot München 1972: Waldi

Beslutet att inte avbryta tävlingarna kom efter en lång diskussion inom IOK:s styrelse som kom fram till att man skulle fortsätta spelen. Beslutet var enhälligt även om det inom IOK:s styrelse vid mötet fanns de som ansåg att man skulle avbryta tävlingarna.

Sorgehögtid på Olympiastadion i München. Foto: Pressens Bild.

Vid sorgehögtiden på Olympiastadion sade IOK-presidenten Avery Brundage i sitt tal följande:
"Jag är övertygad om att alla är överrens om att vi inte kan tillåta en handfull terrorister att förstöra den manifestation av internationellt samarbete och goodwill som den olympiska rörelsen utgör".

Därmed kan man säga att IOK utarbetade en praxis att inte ge vika för yttre hot. Inga hot av terrorister eller bojkotter skulle få sätta stopp för olympiska spel!

Före spelen i München hotade de afrikanska staterna att de skulle bojkotta tävlingarna om inte Syd-Rhodesia uteslöts. Den vita minoriteten i landet hade gripit makten och ensidigt förklarat landet självständigt. IOK-presidenten Brundage var emot en uteslutning men fick till slut ge sig.
Ge sig gjorde också Brundage som IOK-president. 84 år gammal överlät han presidentskapet till den irländske lorden Killanin.

Reformeringen inleds

Med Killanin som president inleddes reformeringen av IOK. Inställningen till amatörfrågan luckrades upp och Kina kom med i den olympiska rörelsen igen.

1972 var också året då dopingproblemet börjar tona fram allt mer. För första gången genomfördes dopingtester och sju prover visade sig vara positiva.

DDR fortsatte att imponera som idrottsnation och tog i München 20 guld, 23 silver och 23 bronsmedaljer.

Fakta

  • Antalet nationer: 121 
  • Antalet deltagare: 7 123  
  • Tid: 26 augusti - 10 september
  • Antalet idrotter/discipliner: 195
  • Sveriges trupp: 131 aktiva från 19 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper