Tokyo 1964

Tokyo 1964 är första gången som de olympiska spelen arrangeras i Asien. Spelen gick till historien som "de perfekta spelen".

Inför spelen 1964 kan man konstatera att det nu är första gången som SOK delade ut pengar från egna medel. Inkomsterna kom i första hand från en mängd olika lotterier.

Det var också första gången som spelen arrangerades i Asien. 20 år tidigare var det meningen att Tokyo skulle arrangera men kriget satte stopp för det.

Antalet nationer ökade den här gången till 93 med sammanlagt 7152 aktiva och ledare. Av dessa var 826 damer.

Spelen i Tokyo har gått till historien som de "perfekta spelen". Den välkända japanska organisationsförmågan fick här verkligen visa vad den gick för och värdnationen klarade av det hela utan några som helst problem. Den österländska kulturen, älskvärdheten och det ständigt närvarande japanska leendet gjorde det hela till en både nyttig och intressant upplevelse för såväl deltagare som turister.

 

Den svenska truppen vid invigningen av Tokyo 1964. Foto: IOK:s arkiv

Invigningen av spelen hade också förändrats. Borta var den kanske tidigare alltför pompösa varianten som nu var ändrad till en mer lätt och lekfull invigning.

Svårt pricka formen

Spelen gick i oktober vilket gjorde det än en gång svårt att pricka formtoppen för många av deltagarna som var vana att vid den här tiden på året antingen vila efter en hård säsong eller ha träningen inställd på kommande säsong.

I den svenska truppen ingick 18 damer och 76 herrar och den svenska medaljskörden blev två guld, två silver och fyra brons. Ett lite bättre resultat jämfört med Rom fyra år tidigare men i nationsstriden hamnade Sverige på 13:e plats vilket var den sämsta sedan spelen i Paris 1900! Sveriges stormaktstid som idrottsnation var nu definitivt över.

Fakta

  • Antalet nationer: 93 
  • Antalet deltagare: 5 140  
  • Tid: 10 - 24 oktober
  • Antalet idrotter/discipliner: 163
  • Sveriges trupp: 94 aktiva från 15 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper