Salt Lake City 2002

Salt Lake City sopade banan med sina konkurrenter när de tog hem spelen. Men trots en överlägsen seger var vägen fram till OS inte spikrak. Det var vid IOK-sessionen i Budapest 1995 som mormonstaden i delstaten Utah fick spelen. Östersund, Quebec och Sion utklassades vid IOK-omröstningen och Salt Lake City fick spelen redan efter en röstomgång.

1998 på hösten brakade det löst för arrangörerna i Salt Lake City. Då avslöjades det att Salt Lake City inte fått spelen med justa metoder. Konsekvenserna blev många. Huvuden rullade i Salt Lake City och ett antal IOK-ledamöter uteslöts eller avgick självmant. I mars 1999 vid en extra IOK-session i Lausanne uteslöts sex IOK-medlemmar. Tidigare hade fyra avgått på egen begäran. I Salt Lake City avlöste den ena undersökningen den andra. Till slut kom man fram till att de blivande OS-arrangörerna uppträtt oetiskt men inte kriminellt.

Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 104 deltagare (58 herrar och 46 damer) från 12 idrotter. 102 av de aktiva startade och två var reserver. Totalt tog svenskarna sju medaljer (två silver och fem brons).

Sverige åkte till spelen med en stark trupp. Det fanns stora förhoppningar på svenska medaljer. Det uttalade målet var tio medaljer. Ett mål som skulle ses mot bakgrunden av att Sverige i det två senaste vinterspelen tagit tre medaljer i Nagano respektive Lillehammer.

Ny era inom IOK

För IOK:s del var det också starten på en ny era. IOK omorganiserades i grunden och proceduren för att söka spelen ändrades. Den största förändringen var att IOK-ledamöterna i fortsättningen inte fick besöka kandidatstäderna. Dessa får i fortsättningen söka spelen på ”lika villkor” vilket bland annat innebär att städerna i första omgången får ett formulär med ett antal frågor som ska besvaras.

IOK tar efter detta ut de städer som de anser har förmågan att arrangera spelen och städerna får efter detta ett mer utförligt frågebatteri att besvara. Efter detta besöks varje kandidatstad av en utvärderingskommission som går igenom varje stads koncept och efter detta skriver en rapport. Denna ligger till grund för IOK-ledamöterna röstning.

Få trodde att IOK skulle få igenom så många och genomgripande förändringar på så kort tid. En av anledningarna till att det gick var den avgående IOK-presidenten Juan Antoni Samaranch vilja till förändringar att göra IOK till en mer öppnare organisation.

IOK fick under den stora turbulensen kritik för att man varit sluten och aldrig velat redovisa sin ekonomi. Sanningen var att IOK:s finansiella status varit tillgänglig sedan 1981 men intresset från medias sida under åren fram till skandalen i Salt Lake City varit minimalt.

I september 2001 kom nästa bakslag för Salt Lake City. Den elfte september slog terrorister till mot World Trade Center i New York. Terroristerna körde in med två trafikflygplan i tvillingtornen som rasade och över 3000 människor omkom i attacken.

Samtidigt befanns sig SOK i Salt Lake City med ett antal svenska journalister och de svenska förbundskaptenerna för vintergrenarna var också på väg till Salt Lake City. Dessa fick vända mitt över Atlanten sedan luftrummet i USA stängts.

Många ifrågasatte också om Salt Lake City skulle kunna arrangera vinterspelen men man var där fast övertygade om att spelen skulle genomföras. Säkerheten sattes i främsta rummet och miljontals dollar spenderades för att garantera spelens säkerhet.

Den åttonde februari kunde spelen invigas. USA:s president George Bush förrättade invigningen stående mitt i den amerikanska truppen och en hedersvakt bar in den brända flagga som hittats i spillrorna av World Trade Center.

Maskotar Salt Lake City 2002: Powder och Coal

Maskotar Salt Lake City 2002: Powder och Coal

Fakta

  • Antalet nationer: 77 
  • Antalet deltagare: 2 399  
  • Tid: 8 - 24 februari 
  • Antalet idrotter/discipliner: 78 
  • Sveriges trupp: 104 aktiva (58 herrar, 46 damer) från tolv idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper