Calgary 1988

Calgary fick spelen i samband med IOK-kongressen 1981 i Baden-Baden, Västtyskland.

Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 75 deltagare (62 herrar och 13 damer) från åtta idrotter. 67 av de aktiva startade och åtta var reserver. Totalt tog svenskarna sex medaljer (fyra guld och två brons).

Tre kandidatstäder hade anmält sitt intresse, Calgary, Falun och Cortina. Att Europa skulle få spelen även denna gång var inte så sannolikt när det fanns en kandidat från Nordamerika. Calgary vann också omröstningen med 48 röster mot Faluns 31. I den första omgången fick Cortina 18 röster, Falun 25 och Calgary 35.

Calgary blev också den största staden, 650 000 invånare, som arrangerat ett vinterspel till en kostnad av vid den här tiden svindlande fem miljarder kronor. För första gången avgjordes också tävlingarna under tre veckoslut.

Spelen var samlade men ändå inte. Fem av idrotterna kunde arrangeras inom Calgarys stadsgränser medan skidor, dock ej backhoppning, och skidskytte avgjordes en dryg timmas bilresa från Calgary i Nakiska och Canmore.

Trots långa transporter fungerade dessa för det mesta mycket bra även om det verkligen gällde att planera sin tid och resande. Det var också bara på skidorterna som man kunde hitta snö. I Calgary var det mest brunt från vissnat präriegräs och sand som svepte in från prärien.

Spelen i Calgary invigdes lördagen den 13:e februari och OS-elden tändes av en blott 13-årig kille, Robyn Perry, som var den siste av 6250 fackelbärare som fört elden till Calgary.

Maskotar Calgary 1988: Houdi och Hidi

Maskotar Calgary 1988: Houdi och Hidi

Fakta

  • Antalet nationer: 57
  • Antalet deltagare: 1 423  
  • Tid: 13 - 28 februari 
  • Antalet idrotter/discipliner: 46 
  • Sveriges trupp: 75 aktiva (62 herrar, 13 damer), från åtta idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper