Seoul 1988

Att Seoul tilldelades spelen 1988 var en sensation. Vid IOK-sessionen i Baden-Baden, Västtyskland, 1980 var Nagoya favorit men blev klart slaget av Seoul som vann omröstningen med siffrorna 52-27.

Beslutet var inte helt okontroversiellt ur många aspekter. Konflikten mellan Nord- och Sydkorea fanns med i bilden som en stor orosfaktor. Sydkorea var inte heller känt som en demokratisk stat och studentrörelsen hotade med kravaller under spelen.

Konflikten mellan de båda delade staterna gick som en röd tråd inför spelen. Nordkorea deklarerade 1985 att man skulle uppmana öststaterna att bojkotta spelen om inte Nordkoreas huvudstad Pyongyang fick arrangera hälften av OS-sporterna.

IOK föreslog en kompromiss där fem idrotter skulle avgöras i Pyongyang. Förslaget accepterades av Sydkorea.

Drygt ett år före invigningen rasade våldsamma studentdemonstrationer i Seoul. Studenternas krav på demokrati och fria presidentval fick starkt folkligt stöd och en ny författning godkändes. I slutet av 1987 valdes Roh Tae Woo till president.

En dryg månad före invigningen vädjade IOK till Nordkorea att acceptera värdskapet för de fem erbjudna idrotterna. Pyongyang avvisade förslaget.

När spelen invigdes fanns 159 nationer på plats. Rekord igen. Bara sju av IOK:s medlemsstater fanns inte på plats. Nordkorea fick inget större gehör för sin bojkottaktion och de länder som inte ställde upp var Kuba, Albanien, Etiopien, Madagaskar, Nicaragua, Nordkorea och Seychellerna.

Sverige utan guld för första gången sedan 1904

När vi summerar den svenska insatsen i Seoul kunde det konstateras att det inte blev några medaljer av den ädlaste valören vilket inte hänt sedan 1896 i Aten då Sverige hade en deltagare och 1904 i St Louis då Sverige inte ställde upp med någon trupp.

Men att tala om ett svenskt OS-fiasko var nog ändå att ta i. Konkurrensen hade ökat betydligt jämfört med tidigare spel och Sverige hamnade trots allt på en 20:e plats i nationsstriden bland de 159 deltagande nationerna.

Stefan Edberg i tennisturneringen. Foto: IOK:s arkiv

Men visst saknades den där extra som ett olympiskt guld ger. För en och annan medaljkandidat av guldkaliber fanns trots allt i den svenska truppen.

Inte minst var förväntningarna högt ställda på tennisens Stefan Edberg i både singel och dubbel och frågan var väl om inte Patrik Sjöberg också skulle blanda sig i guldstriden i höjdhopp. Men slutfacit blev noll guld, fyra silver och sju brons.

Maskot Seoul 1988: Hodori

Maskot Seoul 1988: Hodori

Fakta

  • Antalet nationer: 159 
  • Antalet deltagare: 8 465  
  • Tid: 17 september - 2 oktober
  • Antalet idrotter/discipliner: 237
  • Sveriges trupp: 185 aktiva från 24 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper