Sydney 2000

Sommarspelen 2000 i Sydney blev en enorm succé, för arrangerande Sydney och Australien och för Sverige. Sveriges Olympiska Kommitté hade satt upp målet tio medaljer i Sydney.

Många undrade hur det skulle gå till. I den egna tidningen, SOK magasin, hade SOK:s sportchef Stefan Lindeberg pekat ut 27 medaljhopp. Av erfarenhet visste SOK att cirka en tredjedel av medaljhoppen lyckades med målsättningen att ta medalj.

Nu blev utdelningen bättre än väntat och mycket kan tillskrivas Topp- och Talangprogrammet som verkat sedan 1998. SOK hade också klart uttalat att några "turister" inte skulle göra sig besvär. Uttagningsprinciperna hade tillämpats lite tuffare även om en och annan kanske slank igenom det alltmer finmaskiga uttagningsnätet.

Men den lite tuffare hållningen fick beröm, inte minst från media och de olympiska förbunden förstod allt mer också vikten av att ha en OS-trupp som helt och hållet var inriktad på att prestera i Sydney och inte bara vara nöjda med att ha lyckats ta sig dit.

Skytteguld till Pia Hansen. Foto: Pressens Bild

Sydney stod också väl rustat för den olympiska invasionen. Anläggningarna var klara i mycket god tid. Redan ett år före invigningen var de flesta arenor färdiga att tas i bruk.

Staden kunde bjuda på två huvudområden. Det viktigaste och det med flest arenor var Olympic Park i Homebush Bay cirka 40 minuter utanför centrala Sydney. Här låg också OS-byn för aktiva och ledare vilket innebar att många aktiva hade promenadavstånd till sina tävlingsarenor. Det andra området var centrala Sydney med Darling Harbour där många av hallidrotterna avgjordes.

Seglingen avgjordes också mitt i Sydney och för första gången blev seglingen en publiksport. Var om inte i seglingstokiga Australien skulle det ske? Centrala Sydney var också skådeplatsen för triathlon som debuterade på OS-programmet.

Redan första och andra dagen avgjordes tävlingarna med start och mål vid Sydneys berömda operahus. Succé direkt och den tävlingen angav också tonen på hela spelen. Fullt med folk som entusiastiskt hejade på de sina i första hand men när de inte lyckades var de inte ledsna för det mer än någon kort sekund och flyttade då över hyllningarna till övriga olympier.

Folkfesten gick sedan som en röd tråd genom hela spelen. Mycket beroende på att alla transporter fungerade både för aktiva, media och publik. Visst var det trängsel och bökigt men hela tiden vänligt. Detta såg inte minst de över 47 000 frivilliga som ställde upp under spelen till.

Maskots Sydney 2000: Olly, Millie, Syd.

Maskots Sydney 2000: Olly, Millie, Syd.

Fakta

  • Antalet nationer: 200 
  • Antalet deltagare: 10 650  
  • Tid: 15 september - 1 oktober
  • Antalet idrotter/discipliner: 300
  • Sveriges trupp: 150 aktiva från 19 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper