Svenska truppen vid invigningen av OS i Sotji 2014. Foto: Scanpix

Sotji 2014

Sotji-OS blev ett rekordens vinterspel för den svenska truppen. Målsättningen tio medaljer slogs med råge. När OS summerades konstaterades att Sverige tagit 15 medaljer och därmed slogs rekordet från Turin 2006 med en medalj.

Av de 15 medaljerna togs elva av längdåkarna vilket var lika många som Norge tog i längdspåren.

Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 105 deltagare (60 herrar och 45 damer) från åtta idrotter. 99 av de aktiva startade och sex var reserver. Totalt tog svenskarna rekordmånga medaljer, 15 stycken (två guld, åtta silver och fem brons).

Men inför spelen var det inte många som trodde att det skulle bli längdåkarna som dominerade den svenska medaljskörden. Fram till spelen var det inget som talade för en svensk rekordutdelning i längdåkning. På förhand såg det ut som om de alpina åkarna var de som skulle stå för meraparten av medaljerna.

Nu blev det tvärt om. Elva längdmedaljer medan alpinisterna fick lämna spelen utan en enda medalj. De fyra övriga medaljerna togs i curling (både herrar och damer), ishockey (herrar) och freestyle.

Under hösten 2017 ändrades den svenska medaljfördelningen genom att Emil Jönsson och Teodor Peterson fick sitt brons i sprintstafetten uppgraderad från brons till silver. Detta på grund av att en av de ryska åkarna, Maxim Vylegzhanin, diskvalificerades på grund av dopning och det ryska laget blev därmed av med sin silvermedalj.

Av den 105 personer stora truppen återvände 47 aktiva med en medalj från Sotji och nära 80 procent av truppen nådde upp till SOK:s mål om att nå en topp-åtta placering.

En leopard med blått bälte, en hare med blå rosett och en isbjörn med blå halsduk

Maskotar Sotji 2014: Leoparden, Haren och Isbjörnen

Spelen i Sotji kantades av många uppmärksammade så kallade skandaler. De flesta handlade om händelser i samband med infrastrukturarbeten som inte var direkt OS-relaterade där arbetarna inte fick ut sina löner med mera.

Internationella Olympiska Kommittén gjorde vad man kunde för att sätta press på arragörerna att rätta till missförhållandena. Ryssland satsade cirka 300 miljarder kronor på OS.

I Sotji byggdes det helt nya anläggningar för samtliga issporter och så var också fallet för snösporterna uppe i bergen en knapp timmas resa med det nya snabbtåget från Sotji.

Men de största investeringarna låg i projekt som inte var direkt relaterade till spelen som en ny flygplats, ett nytt snabbtåg och motorväg till bergen, mängder av nya hotellanläggningar i bergen. Allt för att göra sommarstaden Sotji till en stor vinterstad för den ryska idrotten.

När Sotji fick spelen var det i konkurrens med PyeongChang, Sydkorea, och Salzburg, Österrike. I den första röstomgången slogs Salzburg ut och i finalomgången kunde Sotji besegra PyeongChang med 51-47.

Medaljtoppen

Land Guld Silver Brons Totalt
1. Ryssland 13 11 9 33
2. Norge 11 5 10 26
3. Kanada 10 10 5 25
4. USA 9 7 12 28
9. Sverige 2 8 5 15

Fakta

  • Antalet nationer: 88 
  • Antalet deltagare: 2 873 st  
  • Tid: 7 - 23 februari 
  • Antalet idrotter/discipliner: 15/98 
  • Sveriges trupp: 105 aktiva (60 herrar, 45 damer), från åtta idrotter 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper