Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson vann OS-guld i laghoppning i Tokyo. Foto: TT

Publicerad 7 augusti 2021

OS-guld till hopplaget

Så fick de sitt guld tillslut! Det svenska hopplaget tar Sveriges tredje OS-guld i Tokyo efter stor dramatik som inte avgjordes förrän sista ryttaren.

Peder Fredricson efter målgången när det stod klart att Sverige tagit guldet. Foto: TT

Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson var felfria som enda lag genom kvalet i lagtävlingen. Men guldet fick de jobba hårt för. Von Eckermann började stensäkert med felfri ritt och Sverige låg i ledningen. Men efter rivningar av Baryard Johnsson och Fredricson hade plötsligt Frankrike hade chans att ta hem guldet utan omhoppning. Penelope Leprevost lyckades dock inte utan både rev och vägrade ut sig och nu stod istället kampen om guldet mellan Sverige och USA i en omhoppning där Peder Fredricson avgjorde som sista ryttare. Tidsdifferensen till Sveriges fördel var 1,3 sekunder. Belgien tog bronset.

Malin Baryard Johnsson på Indiana, Peder Fredricson på All In och Henrik von Eckermann på King Edward efter prisutdelningen i lagtävlingen. Foto: TT

De svenska hoppryttarna har gjort ett sensationellt lyckat spel där de startade med ett silver, en fjärde och en femteplats i den individuella tävlingen. Det var tydligt att de inte var helt nöjda och med lag-guldet såg de till att ta revansch med råge!

Sverige har inte tagit guld i banhoppning lag sedan Paris 1924. Dessförinnan tog man även guld 1912 och 1920. Den senaste medalj Sverige tog i lagtävlingen var ett silver i Aten 2004 då både Peder Fredricson och Malin Baryard fanns med i laget .

Partners

Huvudsponsorer, logotyper