Aldrig tidigare har så många aktiva deltagit från så många nationer på ett vinter-OS. Aldrig tidigare har Sverige tagit så många medaljer på ett vinterspel. Sverige hamnade på sjätte plats i medaljligan med 14 medaljer (sju guld - två silver - fem brons) före starka vinternationer som Schweiz, Italien, Frankrike och Norge.
Sverige ställde upp med 109 deltagare (64 herrar och 45 damer) från tio idrotter. 106 av de aktiva startade och tre var reserver. Totalt tog svenskarna 14 medaljer (sju guld, två silver och fem brons).
Även på en världsomspännande nivå var OS i Turin historiskt på många sätt. Med sina 900.000 invånare var Turin den största staden att hittills arrangera ett vinter-OS. Rekordmånga nationer tog också medaljer, av de 80 deltagande nationerna kom 26 av dem hem med minst en medalj i bagaget.
För första gången i historien fanns också livesändningar av spelen tillgängliga för mobiltelefoner. Videosändningar fanns tillgängliga i 18 länder på fem kontinenter och för första gången kunde tv-tittare i Mongoliet och Azerbajdzjan följa tävlingarna.
Albanien, Madagaskar och Etiopien gjorde debut i vinterolympiska sammanhang. Claudia Pechstein från Tyskland blev den första skridskoåkaren att vinna nio OS-medaljer totalt och med sin vinst i herrarnas Super-G blev Kjetil Andre Aamodt från Norge den förste alpinskidåkaren att vinna fyra medaljer i en och samma disciplin och dessutom den första att vinna fyra guld totalt i karriären.
När kanadensiskan Sara Renner bröt staven i längdåkningens teamsprint så fick hon en ny stav av den norska ledaren Bjørnar Håkensmoen. En gärning som visar på äkta fairplay och sportmannaskap eftersom Kanada då klarade av att ta silvermedaljen bakom Sverige och Norge blev utan medaljer.