Atlanta 1996

När Atlanta fick spelen vid IOK:s kongress i Tokyo 1989 var det en sensation. Alla tipsen gick i riktning mot Aten som det ansågs i många kretsar skulle ha spelen 1996 - 100 år efter de första spelen i moderna tid 1896 i Aten.

Belgrad, Manchester, Melbourne och Toronto skulle spela statisternas roll i omröstningen var det tänkt. Så blev det också med Toronto som den stad som hängde med längst.

Inför den sista röstningsomgången hade Atlanta fått 34 röster medan Aten fått 30. Nu stod de 22 röster som Toronto fått på spel. Av dessa lyckades Aten bara skrapa åt sig fem medan Atlanta tog resten och därmed blev en klar segrare.

Beslutet fick en hel del kritik. Många ansåg att nu var den olympiska rörelsen "köpt" av sponsorerna och framför allt av Coca Cola med hemvist i just Atlanta.

Men sanningen var snarare den att Atlantas koncept gillades bättre av IOK-ledamöterna än Atens som dessutom i sitt kampanjarbete uppträtt lite väl självsäkert som om det skulle ha varit en självklarhet att 100-årsjubiléet skulle avgöras i Aten.

Kritikerna fick rätt

Nu fick kritikerna också vatten på sin kvarn. De amerikanska arrangörerna hade det inte lätt. Informationen klickade. I datorns födelseland var det just den sidan som inte fungerade. Journalister hade problem att få hem texter, resultat, som var utlovade bara sekunder efter tävlingarnas slut, dröjde timtals innan de fanns tillgängliga. Biografierna på de aktiva var ibland en parodi.

Transporterna fungerade dåligt för både aktiva och press. De som körde bussarna hittade helt enkelt inte så varje resa blev ett äventyr. Skulle man komma till den arena som skylten på bussen angav och framför allt skulle man komma dit i tid?

Och betyget från IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch blev inte heller som brukligt "the best games ever" utan i stället "well done Atlanta".

Till Atlanta kom samtliga anslutna länder till IOK - 197 stycken - vilket naturligtvis var rekord

Terrorattack

Men Atlanta drabbades inte bara av organisatoriska problem utan också av en terrorattack.

Natten till lördag den 27 juli, en vecka in i spelen, small en bomb av mitt inne i Atlanta i Centenial Park. En "park" som samlade många besökare med uppträdanden och diverse jippon.

 

Två personer omkom, varav en som en direkt följd av bomben, och över hundra personer skadades på ett eller annat sätt.

Den olympiska rörelsen samlade sig snabbt efter chocken och man deklarerade att "the games will go on". Alla flaggor halades på halv stång under lördagens och samtliga tävlingar den dagens inleddes med en tyst minut.

Det märkliga med attentatet var och är fortfarande att ingen tog sig på det. Trots att enorma resurser sattes in i sökandet efter förövarna kom man aldrig längre än till att hitta en misstänkt för dådet som däremot släpptes efter en tid.

Vid avslutningen konstaterade Samaranch följande: "Terrorattacker har aldrig tidigare förstört den olympiska tanken och rörelsen, och ingen terrorattack kommer heller i framtiden att göra det".

Atlanta fick således utstå en hel del kritik och mycket av den var berättigad. Men tävlingsmässigt sköttes det hela perfekt.

Fokus på USA

Som vanligt var den amerikanska publiken väldigt nationalistisk vilket man visste om sedan tidigare. Men det som retade många var att TV-sändningarna fokuserades alldeles för mycket på de amerikanska deltagarna.

Men många av spelens huvudpersoner var också amerikaner så det är kanske inte så konstigt.

USA tog sammanlagt 101 medaljer varav 44 guld och blev med det bästa nation såväl i poängligan som i medaljligan. Visserligen hade USA tagit fler medaljer i Los Angeles 1984 men då var ju stora delar av det dåvarande östblocket inte med. Nu var alla med i Atlanta.

Maskot Atlanta 1996: Izzy

Maskot Atlanta 1996: Izzy

Fakta

  • Antalet nationer: 197 
  • Antalet deltagare: 10 320  
  • Tid: 19 juli - 4 augusti 
  • Antalet idrotter/discipliner: 271
  • Sveriges trupp: 177 aktiva från 23 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper