Oslo 1952

Förväntningarna var stora på den svenska vintertruppen efter de stora framgångarna i St Moritz 1948. Men de höga förväntningarna infriades inte och det var en stukad trupp som lämnade Oslo. Sverige vann poängligan i St Moritz men i Oslo-spelen fick Sverige nöja sig med att komma på en beskedlig sjätte plats efter suveräna hemmanationen Norge.

Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 77 deltagare (67 herrar och 10 damer) från åtta idrotter. 65 av de aktiva startade och 12 var reserver. Totalt tog vi fyra medaljer, samtliga brons.

Norge dominerade fullständigt inför en entusiastisk hemmapublik och vann nationsstriden med 104,25 poäng före USA på 77,5. Sverige skrapade bara ihop 29,5 poäng och det var främst i längdskidor som Sverige gjorde ett uselt vinter-OS. Här fick de svenska åkarna 14 poäng vilket kan jämföras med Finlands 59 och Norges 50,5.

En ljusglimt under spelen var ishockeylaget som fick utstå kritik i St Moritz men nu kom tillbaka och knep en bronsmedalj.

Men tittar vi lite närmare på de svenska förutsättningarna inför spelen i Oslo speglade poäng- och medaljskörden den dåvarande svenska standarden.

Generationsväxling

Idrottsligt sett var Sverige inne i en generationsväxling på vintersidan vilket många av optimisterna hade glömt i sina höga förhoppningar på svenska framgångar.


Men spelen i Oslo var också ett vinter-OS som präglades av en härlig folkfest och en organisatorisk norsk fullträff och ett nästan perfekt väder även om det några gånger såg kritiskt ut. En notering i kanten från spelen var att den svenska pressen hade kommit överrens om att inte börja skriva om spelen förrän fyra dagar före invigningen. Man ville komma bort från "utskrivandet" av spelen som var fallet före St Moritz då förhandskrivandet pågick i veckor.

I Olympiaboken skriver Bengt Ahlbom, legendarisk sportjournalist, att förhandskriveriet från St Moritz "lever i friskt och kusligt minne".

Till Oslo kom Sverige som en stormakt i längdskidor men åkte därifrån som en tilltufsad nation med en enda bronsmedalj, i stafett, i utdelning.

Den ende som lyckades komma ifrån spelen med äran i behåll var Nils Karlsson, "Mora-Nisse", som klämde sig in på poängplats på 18 km och 50 km.

 

Fakta

  • Antalet nationer: 30
  • Antalet deltagare: 694  
  • Tid: 14 - 25 februari
  • Antalet idrotter/discipliner: 22 
  • Sveriges trupp: 77 aktiva (67 herrar, 10 damer), från åtta idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper