Montreal 1976

De olympiska spelen i Montreal 1976 stördes av både finansiella problem och bojkotter.

De olympiska sommarspelen var inne i en turbulent period på 70-talet. Terrordåden i München 1972 kastade en skugga över spelen i Montreal med ett enormt säkerhetspådrag. Nationer som bojkottade spelen blev nu också en reell verklighet. Sydafrikafrågan var hetare än någonsin tidigare.

De afrikanska staterna ville utesluta Nya Zeeland eftersom landet fortfarande hade idrottsliga förbindelser med Sydafrika. Den utlösande faktorn var att ett rugbylag från Nya Zeeland turnerat i Sydafrika.

IOK hävdade att man inte kunde vidta några sanktioner mot Nya Zeeland eftersom rugby inte fanns på det olympiska programmet. Följden blev att 27 stater från i första hand Afrika bojkottade spelen helt och att fyra stater deltog några dagar innan de for hem.

Sportsligt fick detta naturligtvis stora konsekvenser i en del grenar. Framför allt på det ofullbordade friidrottsstadion och även i boxningsarenan.

92 nationer ställde upp i spelen i Montreal som hade enorma ekonomiska problem. Huvudarenan blev aldrig helt klar och alla ekonomiska kalkyler sprack. Många, många år efter spelen har befolkningen i Montreal fått betala via skattsedeln för det enorma ekonomiska misslyckandet.

Halverad poängskörd

För svensk del blev utdelningen fyra guld och ett silver och en 18:e plats i nationsstriden.

Poängskörden halverades jämfört med spelen i München men trots det blev det inget snack om svenskt fiasko även om den första veckan var trög för svenskt vidkommande. Men sedan tog det fart med fem dagar i följd med svenska medaljer.

Bernt Johansson guld i linjeloppet på cykel. Foto: Pressens Bild.

De svenska gulden som fortfarande lyser starkast är naturligtvis Anders Gärderuds dramatiska guldlopp på 3 000 meter hinder och Bernt Johanssons uppvisning på cykelns linjelopp.

Gulden som kommit lite i skymundan av dessa jättars är fäktarnas lagguld i värja och tempestseglarna John Albrechtson och Ingvar Hanssons guld.

Maskot Montreal 1976: Amik

Maskot Montreal 1976: Amik

Fakta

  • Antalet nationer: 121 
  • Antalet deltagare: 6 028 
  • Tid: 17 juli - 1 augusti
  • Antalet idrotter/discipliner: 198
  • Sveriges trupp: 116 aktiva från 17 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper