Publicerad 3 september 2015

Svenskt medaljrekord i soldränkta OS-spår


Elva svenska medaljer i skidornas längdåkning innebar ett svårslaget OS-rekord, eller? För de sju medaljer som togs vid spelen i Vancouver fyra år tidigare ansågs även de som oslagbara.

Men två guld, fem silver och fyra brons blev de svenska längdåkarnas facit i natursköna Laura där vårvärmen slog till under en stor del av tävlingsperioden. Med temperaturer gott och väl över tio plusgrader och med faktorer som salt i snön hade vallateamen ett tufft jobb.

Det svenska teamet lyckades för det mesta att ge åkarna perfekta skidor och de var inte heller sena att berömma vallarna efter sina succélopp.

Tuffare hade däremot deras norska kollegor som vallade bort sig totalt i flera lopp.

För Norges del blev det också elva medaljer. Men där med tillägget "bara".

En av favoriterna från Norge som höll var Marit Björgen. Två individuella guld, skiathlon och tremilen, samt guld i lagsprint, gjorde att hon kunde lämna skidstadion i Laura som spelens drottning även om det "säkraste" guldet i stafett förvandlades till en dyster emte plats.

På herrsidan var det dario Cologna som dominerade trots en skadefylld försäsong. Två guld blev det för schweizaren, skiathlon och 15 kilometer. En tredje medalj var på gång i den avslutande femmilen men i en av de sista stigningarna in mot mål bröt Cologna en skida i tätposition och då var loppet kört för hans del.

Charlotte Kalla lämnade spelen i Sotji med tre medaljer, ett guld och två silver, medan på herrsidan var det Johan Olsson och Marcus Hellner som med ett guld och ett silver vardera var de tyngst medaljtyngda herrarna.

De mest spektakulära svenska medaljerna var de i de båda stafetterna. Damernas bragdstafett signerad Charlotte Kalla i första hand bar bragdstämpel medan herrarnas guld dagen efter var mer en uppvisning i överlägsenhet även om det inte saknades dramatiska inslag.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper