Foto: Maja Suslin, TT.

Publicerad 2 september 2015

Svensk stafettdefilering

Skulle de svenska framgångarna fortsätta i Laura och skulle herrarna kunna försvara sitt guld från Vancouver fyra år tidigare?

Efter drygt 100 meter av stafetten såg det mörkt ut. De svenske startmannen Lars Nelson blev pååkt av Rysslands Japarov och tappade skidan.

Men han kom snabbt tillbaka och kunde ta sig fram till täten och inte bara det utan också vinna sträckan knappt före Finland men tio sekunder före Frankrike och hela 26 sekunder före Norge.

Daniel Richardsson och Johan Olsson gjorde sedan sina jobb perfekt. Richardsson utökade tillsammans med Finland avståndet till tredje nationen till Tjeckien till 17 sekunder.

Johan Olsson visade återigen strålande form på tredje sträckan och växlade över i ensam ledning till Marcus Hellner som nu hade Ryssland 14 sekunder efter sig med Frankrike jagande fyra sekunder bakom.

Norge var vid det här laget avhängda med en knapp minut. Ett försprång som Petter Northug inte hade en chans att ta in.

Hellner hade också den snabbaste sträcktiden på sista sträckan. Han slog bland annat Petter Northug med tio sekunder.

När Marcus Hellner passerade de gigantiska olympiska ringarna inne på skidstadion passade veteranen Anders Södergren på att sticka en svensk flagga i handen på Hellner.

Södergren var med i guldlaget 2010 men fick denna gång stå tillbaka för debutanten Lars Nelson men hans glädje var närmast euforisk när han såg till att Hellner fick flaggan.

Den svenska stafettdubbeln var skidhistoria. det var tredje gången i historien som en och samma nation vunnit både herr- och damstafetterna. Norge gjorde det 1968 i Greoble och dåvarande Sovjetunionen upprepade det i Sapporo 1972.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper