Foto: Maja Suslin, TT.

Publicerad 2 september 2015

En ovanlig OS-sprint

Herrarnas sprinttävling i Sotji blev minst sagt ovanlig - i varje fall i finalen. För i just finalen spelade fall en stor roll för utgången.

I finalen hade Sverige med tre åkare, Emil Jönsson (femma i kvalet), Teodor Peterson (sexa), och Marcus Hellner (15:e).

Redan i den första stigningen efter 30 sekunders åkning slocknade Emil Jönsson helt. Emil som vann sin kvartsfinal och blev tvåa i semifinalen hade inga krafter kvar alls i finalen.

Men i av backarna efter knappt halva loppet gick tre åkare omkull i de sladdriga föret.

Marcus Hellner, Anders Glöersen, Norge, och Rysslands Sergej Ustjugov stöp alla tre. Favoriten Ole VIgen Hattestad, Norge, och Teodor Peterson klarade sig båda och kunde helt ensamma utan konkurrens åka mot mål.

Emil Jönsson, som gett upp alla tankar på annat än en jumboplats  finalen, fann sig själv helt plötsligt på en bronsplats allt medan de tre som åkt omkull försökte få ordning på utrustning och sig själva.

Guldstriden stod nu mellan Hattestad, som var kvalsnabbast, och Teodor Peterson. I näst sista kurvan inne på stadion höll svensken på att också han gå omkull men kunde hålla sig på benen. Hattestad fick en liten lucka men Peterson kunde ändå komma upp i ryggen på norrmannen. Men när upploppet kom var det Hattestad som var starkast och 20 meter före mål kunde Teodor Peterson konstatera att åt Hattestad var inget att göra denna dag. 

Bakom de båda kunde en lika förvånad som slutkörd Emil Jönsson med nöd och näppe kämpa sig över målllinjen och ett OS-brons.

  

Partners

Huvudsponsorer, logotyper