Gruppspelsmatchen Sverige-Slovenien i Sydney 2000. Från vänster Staffan Olsson, Ola Lindgren och Bengt Johansson. Foto: TT

Publicerad 12 januari 2017

Tre raka OS-silver under Gurkburkens ledning

Bengt ”Bengan” Johansson har ett imponerande OS-facit. Från Barcelona 1992 till Sydney 2000 ledde han det svenska herrlaget i handboll till tre raka OS-silver. Minns du?

Bengt Johansson in action under OS i Atlanta 1996. Foto: TT

Bengt Johansson in action under OS i Atlanta 1996. Foto: TT

”Bengan” är född i Halmstad. Som ung spelade han själv handboll för HK Drott och sitt första OS gjorde han som spelare i München 1972. Han deltog i tre av Sveriges sex matcher (Sovjet 11-11, Danmark 16-10 och Tjeckoslovakien 12-15).

Mest känd är Bengan dock för sina ledarinsatser som en av handbollsvärldens mest meriterade förbundskaptener. Under sin tid som förbundskapten för de svenska herrlandslaget (1988–2004) erövrades 13 medaljer i 16 internationella mästerskap (OS, VM och EM), Svenska Dagbladets bragdmedalj (1998) och Jerringpriset (1990).

Bengan Johansson är också upphovsman till anfallskombinationen Gurkburken, ett ord som många svenskar spontant uttalar med bred Halmstadsdialekt tack vare Bengan. Kombinationen kom att bli något av ett signum för det svenska landslaget under 90-talet. Idag används den sällan då de flesta lag har lärt sig ett effektivt försvar mot den.

Bengan Johansson under semifinalen mot Spanien i Sydney 2000. Sverige vann med 32-25. Foto: TT

Bengan Johansson under semifinalen mot Spanien i Sydney 2000. Sverige vann med 32-25. Foto: TT

Tre OS – tre silver

Till OS i Barcelona 1992 kom de svenska herrarna som regerande världsmästare. Man vann också gruppen och slog ut de aggressiva fransmännen i en jämn semifinal. Finalen blev en giganternas kamp mot EUN (före detta Sovjetunionen). Ledda av den komplette Duisjabajev och ”bombkastaren” Jakimovitj skaffar sig motståndarna ett tidigt övertag men Sverige utjämnar till likaläget 9-9 i halvtid. Sverige har sedan sin största segerchans där de går ifrån till 14-12 trots utvisning på Ola Lindgren. Men det vill sig inte och EUN kvitterar på 36 ödesdigra sekunder. När matchklockan ringer har EUN vunnit med 22-20.

Fyra år senare, i Atlanta 1996 försvann Ryssland i gruppspelet och Sverige var redo för olympisk revansch. Men i finalen blev det istället Kroatien som drog det längsta strået och vann även här en jämn match med 27-26.

De svenska silvermedaljörerna i Sydney 2000. Foto: TT

De svenska silvermedaljörerna i Sydney 2000. Foto: TT

OS i Sydney 2000 blev den sista olympiaden för ”Bengan Boys”. Liksom inför Barcelona åtta år tidigare reste svenskarna dit som regerande världsmästare och dessutom europamästare. Och visst såg det bra ut i gruppspelet där Sverige vände flera matcher och kom ut obesegrat. Likaså efter kvart- och semifinal. I finalen väntade återigen Ryssland och även här såg det länge bra ut – innan ryssarna anförda av målvakten Lavrov i början av andra halvlek vände matchen och höll undan till slutet. Ryssarna var för dagen bäst och vann tillslut med 28-26.

Som sagt, Bengans mannar fick aldrig något OS-guld men det sammanlagda resultatet är trots detta imponerande. Sammanlagt coachade Bengan 22 OS-matcher varav Sverige endast förlorade tre (de tre finalerna) med sammanlagt fem mål!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper