Mikael Ljungberg vinner guldet i -97 kg brottning i Sydney 2000. Foto: TT

Publicerad 1 januari 2015

Sveriges första brottarguld på 48 år

Brottningsturneringen i Sydney 2000 blev en mycket minnesvärd turnering ur svensk synvinkel och då tack vare Mikael Ljungberg. Mikael Ljungberg såg till att Sverige tog sitt första OS-guld sedan 1952. Då hette guldmedaljörerna Acke Grönberg, Viking Palm och Olle Anderberg. 48 år senare kunde Mikael Ljungberg sälla sig till skaran av olympiska brottarguldmedaljörer.

Till OS-turneringen i Sydney hade Ljungberg laddat upp på sitt eget sätt. Han hade bland annat valt att inte brottas EM tidigare under året. EM- och VM-guld hade han ju sedan tidigare och nu ville han koncentrera sig helt på OS. Därför var hans form ett frågetecken för många. Hade Micke valt rätt sätt att ladda upp på?

Mikael Ljungberg mot rumänen Petru Sudureac i öppningsmatchen i Sydney 2000. Foto: TT

Mikael Ljungberg mot rumänen Petru Sudureac i öppningsmatchen i Sydney 2000. Foto: TT

Öppningsmatchen i -97 kilosklassen var inte heller någon mjukstart på OS-turneringen för svensken del. I den stod rumänen Petru Sudureac för motståndet. Ett par månader före OS hade Micke förlorat mot just denne rumän. Matchen blev just så svår som många förväntat sig och Ljungberg kunde till slut vinna med 3-2 och när han sedan i den andra matchen enkelt vann mot den meriterade bulgaren Mollov spirade hoppet i det svenska brottarlägret om en svensk medalj.

I kvartsfinalen ställdes Micke mot Matvijenko, Kazakhstan, och där blev det en klar svensk 5-0-seger. I semifinalen fick amerikanen Garrett Lowney känna på Mikael Ljungbergs medaljform. Svensken vann med klara 8-1 efter en gnistrande brottning.

I finalen slapp Micke möta någon ur trion Koguatjvilij, Lisjtvan och Wronski. Tre brottare som alla var tippade att vara med i medaljstriden och killar som Ljungberg kände till väl. För dessa blev det slutbrottat redan i den inledande gruppturneringen. Micke fick istället möta lillebror Davyd Saldadze från Ukraina. Storebror Georgij brottades i den tyngsta klassen och honom hade Micke mött ett antal gånger tidigare.

Nu blev inte lillebror Saldadze någon enkel match. Men svenskens rutin visade sig nyckeln till segern i en match som mest handlade om stångning än om vacker och stilren brottning. Mikael Ljungberg kunde få sin välförtjänta guldmedalj och tog alla i famn efter segern. Allt från Kung och Drottning till tränaren Leo Mylläri.

Kungen och drottningen gratulerar Mikael Ljungberg till guldet i Sydney 2000. Foto: TT

Kungen och drottningen gratulerar Mikael Ljungberg till guldet i Sydney 2000. Foto: TT

Ukraina protesterade mot den svenska vinsten. En protest som avslog. I stället avstängdes mattdomaren Peter Antov, Bulgarien, på två år sedan man på matchvideon sett flera stora och konstiga misstag från hans sida. Man misstänkte att han varit mutad.

De övriga svenska brottarna fick i stort godkänt för sina insatser. I 76 kg tog Ara Abrahamian en sjätteplats medan Europamästaren Martin Lidberg fick nöja sig med en sjunde plats sedan han haft problem med ett krånglande knä. Två segrar och en förlust blev det. Förlusten kom mot silvermedaljören Sandor Bardosi, Ungern. Många tyckte att Lidbergs förlust mot Bardosi var onödig eftersom det var en brottare som han skulle slå. Men förlusten hamnade i ett annat sken när Bardosi tog sig ända fram till final. I 130 kg fick Eddy Bengtsson nöja sig med en tionde plats medan Mattias Schoberg i 69 kg kom på 18:e plats.

I den tyngsta klassen blev det tronskifte. Den omöjlige Alexander Karelin som inte förlorat en match sedan 1987 (!) förlorade finalen mot Rulon Gardner, USA. Karelins form var ett frågetecken inför OS-turneringen eftersom han ägnat stor tid åt politiken hemma i Ryssland och inte var lika genomtränad som förr. Det märktes i finalen där han inte kunde ta sig igenom amerikanens defensiva brottning.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper