Kenth Öhman, Erik Carlgren och Ulf Rönner i det svenska stafettlaget som kom sjua på 4x400 m i München 1972 firar att deras svenska rekord fyller 50 år. Foto: privat..

Publicerad 10 september 2022

Firar äldsta rekordet – 50 år efter München

Erik Carlgren, Anders Faager, Kenth Öhman och Ulf Rönner slutade sjua i stafetten över 4x400 meter vid OS i München 1972.
Det svenska rekordet klockades till tiden 3.02,57. Den 10 september fyller rekordet 50 år och är det överlägset äldsta gällande svenska friidrottsrekordet.
- Vi ska fira det tillsammans, berättar Kenth Öhman.

Carlgren, Faager, Öhman och Rönner visste inte om att de skulle springa i laget när de åkte till München 1972.

- Vi var fem killar som hade kvalat in till OS, så vi hade uttagningslopp två dagar innan kvalet – och de fyra som var först i mål fick springa. Vi var väldigt jämna men Michael Fredriksson hamnade precis utanför, berättar Kenth Öhman.

Uttagningslopp och terrorattack

Uttagningsloppet skedde i samband med terrorattacken i OS-byn då elva israeliska olympier och ledare miste livet tillsammans med en tysk polis och fem medlemmar ur terrorgruppen Svarta September. Spelen fortsatte ändå och svenskarna tog sig några dagar senare till final på 4x400 meter.

- Vi ville vara med från början i finalloppet, så Erik Carlgren som var snabbast i uttagningsloppet fick springa den första sträckan och jag som var tredje snabbast fick springa den tredje sträckan, berättar Kenth Öhman.

Laget slog svenskt rekord med 3.03,1 redan i försöksheatet, men lottades till en ofördelaktig innerbana i finalen. Alla i laget gjorde dock mycket starka prestationer.

- Jag hade snabbaste sträcktiden med 45,1 men vi hade en snittid på ungefär 45,6 – så vi var alla väldigt jämna, berättar Kenth Öhman, som är född 1950 och var lagets yngste medlem.

USA var diskade efter protester på prispallen i samband med medaljceremonin efter 400 meter, så Kenya vann överraskande på tiden 2.59,83 med Storbritannien som tvåa. Finland var sexa på 3.01,12, en tid som ännu i dag är nordiskt rekord. Den svenska rekordtiden 3.02,57 är fortsatt gångbar internationellt och hade exempelvis tagit laget till final vid årets världsmästerskap i Eugene.

- Jag tror även tiden har räckt till final i alla OS som varit efter München för 50 år sedan. Det är bra med tanke på att vi inte hade samma specialskor som de har i dag och vi sprang på en annan typ av bana, säger Kenth Öhman.

Fem grabbar som sitter i gräset med blågula kläder.

De fem löparna Anders Faager, Erik Carlgren, Kenth Öhman, Ulf Rönner och Michael Fredriksson som gjorde upp om att springa stafetten på 400 m i München 1972. Foto: privat.

Träffas för att fira

Anders Faager gick ur tiden 2019, men övriga från laget kommer att träffas för att fira årsdagen av rekordloppet under lördagen.

- Vi brukar träffas några gånger om året. Senaste gången vi firade ihop var nog 2012 då rekordet fyllde 40 år och det var 100 år sedan OS i Stockholm, säger Kenth Öhman.

Fem leende äldre män sitter på rad med blåa jackor med Sveriges Olympiska Kommittés emblem.

Ulf Rönner, Erik Carlgren, Anders Faager, Kenth Öhman och Michael Fredriksson firade 40-årsjubileumet av sitt rekord 2012. Foto: privat.

Rekordet har stått sig i 50 år och ser ut att stå sig länge till. Under det här millenniet har ett svenskt landslag varit som bäst en dryg sekund från rekordet. Det var 2005 då ett lag med Mattias Claesson, Jimisola Laursen, Johan Wissman och Thomas Nikitin noterade 3.03,62.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper