Björn Ferm i Modern Femkamp. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 18 augusti 2015

Två brödrapar tar medalj

Totalt sett var det svenska OS-deltagandet i Mexico City 1968 ett stort fiasko. Men det fanns undantag och det var i cykel, segling och modern femkamp. De grenar där Sverige tog medalj.

Bröderna Fåglum körde för guld...

I cykel tog "Fåglum-familjen" Pettersson silver i lagtempot. Men det var inte silver de åkte för. Bröderna var ute efter guldet och sällan har dystrare medaljörer skådats.

-Vi siktade på guld och inget annat, konstaterade de och hade svårt att dölja besvikelsen.

I linjeloppet blev det brons för äldste brodern i familjen - Gösta. Notabelt är att när media frågade bröderna vad de tyckte om OS-förläggningen konstaterade de: -Bättre har vi aldrig bott!

Andra i OS-truppen ville många gånger skylla sina misslyckanden på att just förläggningen var så dålig.

Cykelbröderna fick nu inget OS-guld. Guld som många inte bara i cykelvärlden unnade dem. De visade vid VM strax efter OS att de var bäst då de vann guld där. En liten tröst i varje fall.

Bröderna Sundelin fixade det

OS-guld blev det nu i stället för en annan brödrakonstellation. Seglarna Jörgen, Ulf och Peter Sundelin behärskade de svårbemästrade vattnen utanför lyxorten Acapulco.I sin nya 5.5 vann de en överlägsen seger. I fem av de sju seglingarna var de etta!

Det här var sista gången som den här båttypen var med på OS-programmet.

De svenska seglarna svarade annars för en fullt godkänd insats då de i seglingens separata nationstävling kom på andra plats.

Guldtraditioner i Modern femkamp

Det andra svenska guldet kom i "svensk-grenen" modern femkamp. De svenska guldtraditionerna fördes vidare av Björn Ferm. Det senaste guldet i grenen togs 1956 av Lasse Hall men nu var det dags igen i en gren där Sverige sammanlagt tagit åtta guld.

Det nionde guldet saknade inte dramatik. Favoriten ungraren Balczo brukade kunna slå Björn Ferm med cirka 40 ekunder i det avslutande terrängloppet. I Mexico Citys hetta orkade Balczo inte fullfölja sin starka öppning utan klappade ihop på slutet och kunde bara slå Ferm med 18 sekunder vilket gav svensken en segermarginal på tre sekunder.

I lagtävlingen kom Sverige trea vilket var ett resultat som stod sig långt efter OS. Men svenskarna tvingades lämna tillbaka sina bronsmedaljer i lagtävlingen sedan Hans-Gunnar Liljenwall fällts för att ha tagit två öl inför skjtumomentet. Det var vanligt på den tiden att femkamparna tog en eller två öl för att hålla nerverna i styr i skjutmomentet. Turerna kring själva provtagningen gjorde att Sverige länge kämpade för att bronset skulle stanna i Sverige.

Simning, 200m fjäril, final herrar, Martyn Woodroffe, Storbritannien (silver), Carl Joseph III Robie, USA (guld), Viktor Sharygin, Sovjetunionen, John Edward Ferris, USA (brons), Mark Spitz, USA, Volkert Meeuw, Västtyskland, Valentin Kuzmin, Sovjetunionen och Peter Feil, Sverige, Foto: IOK:s arkiv

Vad hände då i de starka svenskgrenarna brottning, kanot och simning? I brottning blev det två fjärdeplatser, i kanot blev det en fjärdeplats också som bäst. I simning blev det en femteplats som bäst.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper