Anja Pärson gör sälen i målhanget efter guldet i slalom i Turin 2006. Foto: Janerik Henriksson/TT

Publicerad 1 januari 2015

Anja dansade nedför pisterna i Turin

Först dansade Anja Pärson in på Stadio Olympico i täten för den svenska OS-truppen med den svenska flaggan inför miljarder TV-tittare. Sedan dansade Anja ned för pisterna i Sestriere och San Sicario. En dans som slutade med ett guld och två brons. Och just ett OS-guld var Anjas stora mål inför OS-äventyret i Turin 2006.

Gulddansen i slalompisten i Sestriere var det däremot få förunnat att se eftersom Anjas guldåk kördes i en ganska kompakt dimma. Ett guld som kom efter brons i störtlopp och brons i kombination. Bronset i störtlopp fick Anja att stråla av glädje. 64 hundradelar från guldet efter ett åk som höll på att sluta med ett präktigt fall. Men hon lyckades reda upp situationen.

Att stå på pallen i ett olympiskt störtlopp har varit en dröm som jag haft.
Anja Pärson, efter bronset i störtlopp.

Anja Pärson med bronsmedaljen från störtloppet i Turin 2006. Foto: TT

Anja Pärson med bronsmedaljen från störtloppet i Turin 2006. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den långsiktiga planen för Anja, sedan fem år tillbaka, var att ta steget från slalom- och storslalomspeciallist till allroundåkare med chans på medalj i alla fem grenarna. Störtloppsmedaljen var kvittot på att den satsningen lyckats.

Från bronslycka till bronsbesvikelse

Vid brons nummer två, i kombinationen, möttes vi av en helt annan Anja Pärson. Tävlingen fick avslutas med störtlopp i stället för att inledas med det. Snöoväder satte stopp för det så slalomdelen kördes först och sedan dagen därpå blev det ett halv kilometer avkortat störtlopp som knappast kunde sägas vara utslagsgivande.

- Före OS rankade jag kombinationen som min största chans att bli olympisk mästarinna, sade Anja.

Därför blev bronset en stor besvikelse. Sällan har en argare OS-bronsmedaljör skådats. Lite kortspel på kvällen, som gick bättre ur Anjas synvinkel än kombinationen, fick Anja upp på vinnarbanan igen. Nästa medaljchans kom i super-G men där gick det inte alls.

- Jag försökte men fick inte någon fart. Jag gjorde inga missar. Det gick helt enkelt för sakta, konstaterade Anja.

Sammanbiten Anja Pärson efter Super-G loppet i Turin 2006. Foto: TT

Sammanbiten Anja Pärson efter Super-G loppet i Turin 2006. Foto: Janerik Henriksson/TT

Guldstrid i dimma

Onsdag 22:a februari var det dags för slalom. Anja hade startnummer ett och efter det första åket på eftermiddagen ledde Anja med 45 hundradelar före Nicole Hosp. En av de tuffaste konkurrenterna, Janica Kostelic, var 69 hundradelar efter.

Anja jublar efter sitt OS guld! Foto: TT

Anja jublar efter sitt OS guld! Foto: Janerik Henriksson/TT

Guldstriden avgjordes i tät dimma och elljus och med Anja startande som sista åkare. Vid den första mellantiden hade Anja ökat på ledningen till 60 hundradelar, vid den andra till 66 hundradelar och allt såg helt säkert ut. Men den sista delen in mot mål tappade Anja tid men marginalen blev ändå "betryggande" 29 hundradelar till tvåan Hosp.

- Jag tappade fart på den nedre delen men det kändes ändå som om jag hade full kontroll på åket, sade en jublande glad och lättad Anja.

Något stort segerfirande blev det inte för Anja. Dels var kvällen sen när alla presskonferenser och dopingkontroll var avstökade. Ett lopp, en medaljchans, återstod ju.

Men i storslalomen blev det "bara" en sjätte plats. Belöningen den dagen för Anja blev i stället semifinalen mellan Tre Kronor och Tjeckien. Under hela OS-perioden hade Anja stora problem med sina knän. Men smärtorna talade hon aldrig om förrän efter OS. Under OS var det resultaten som fick tala: Guld-Brons-Brons-6-12!
En makalös resultatrad.

Lyssna på Radiosportens sändning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper