Anja Pärson

Alpint

Anja Pärson är den kvinna som tagit flest individuella alpina OS- och VM-medaljer (17) genom tiderna. 2007 blev hon den första utförsåkare som tagit VM-guld i alla fem olika discipliner. I OS har hon tagit ett guld (slalom 2006), ett silver (storslalom 2002) och fyra brons (slalom 2002, störtlopp och kombination 2006, samt superkombination 2010). I VM har hon sju guld (slalom 2001, storslalom 2003, super-G och storslalom 2005 samt super-G, superkombination och störtlopp 2007), ett silver (kombination 2005) samt tre brons (storslalom 2001, slalom 2007 och superkombination 2011). Dessutom har hon i lag vunnit ett VM-silver (2007) och ett VM-brons (2011).
Onsdagen den 22 februari 2006 täppte Anja Pärson till den enda befintliga luckan i sin digra prissamling i. Efter tre guldmissar – brons i störtlopp, brons i kombination och en tolfteplats i super-G – och ett raseriutbrott, en mental kollaps och ett trasigt knä, kom så OS-guldet i slalompisten i Sestriere. Det var Anja själv som hade satt ribban högt genom att prata om fem chanser till guld i Turin-OS. Tvivlarna invände att hon inte kunde bli bra i allting utan att offra kvalitet på sin kvantitativa satsning. Men Anja tänkte annorlunda:
– Jag tänker deltaga i fem tävlingar, jag har fem chanser att vinna, jag kan ta medalj i samtliga.
En gång för alla skulle hon visa att hon var den starkaste, den tuffaste, den bästa. Hon gjorde det – åtminstone delvis – och det OS-guld hon nu lade på toppen av allt hon tidigare åstadkommit gör henne definitivt odödlig. Före OS 2006 saknades det egentligen bara ett olympiskt guld i någon disciplin plus en mästerskapsmedalj av någon valör i störtlopp. Anja täppte till båda luckorna i Turin-OS.
Det började onsdag 15 februari med störtloppsbronset efter österrikiska duon Michaela Dorfmeister–Martina Schild. Det fortsatte lördag 18 februari med kombinationsstrulet, då Anja tar ett nytt brons efter Janica Kostelic och Marlies Schild, sedan kombinationens båda grenar bytt plats och därmed stört koncentrationen. Tolfteplatsen i super-G måndag 20 februari spädde på frustrationen, men när Anja morgonen därpå fick byta till slalom- och storslalomskidor och gjorde några riktiga kanonåk lyfte allt. Anja hade lottats till nr 1, och när eftermiddagens första åk var kört ledde hon på 42,38 – 45 hundradelar före Nicole Hosp, 59 före Michaela Kirchgasser. Efter första åket fick Anjas båda värkande knän elbehandling. Dessutom fick hon smärtstillande tabletter. Guldstriden avgjordes i tät dimma och elljus, med Anja startande som sista åkare. Vid första mellantiden hade hon utökat sin ledning till 60 hundradelar. Vid andra mellantiden hade hon lagt på ytterligare hundradelar så nu var ledningen uppe i 66. Allt såg så säkert ut men in mot mål måste Anja ha gjort något misstag. Där var hon endast 29 hundradelar före tvåan Hosp; ändå betryggande. Knäna skrek av smärta, den svenska klacken skrek av glädje, ur dimman kom Anja Pärson snabbare än någon annan. Med armarna sträckta mot den mörka himlen kunde hon äntligen få jubla åt ett OS-guld.
Året efter vid hemma-VM i Åre var hon helt obeveklig och tog smått fantastiska tre guld, ett silver och ett brons. Tre år senare i Vancouver var hon inblandad i en krasch som kunde ha fått katastrofala konsekvenser, men som tur slutade det ”bara” med en riktigt blåslagen kropp.
Olyckan var framme i det sista hoppet i störtloppet, hon fick bakvikt och obalans och flög som en vante i luften. Som högst var hon dryga 7–8 meter upp i luften och tog mark efter cirka 60 meter. Mirakulöst landade hon på skidorna och kraschade sedan våldsamt in i en port. Det var en av de vådligaste vurpor alpinvärden skådat och publik och konkurrenter i målområdet var chockade. Svårt haltande tog hon sig upp för egen maskin men det skulle till något extra om hon skulle komma till start i
superkombinationen dagen efter. Mindre än 24 timmar efter monstervurpan var Anja Pärson tillbaka i skräckbacken. Med ytliga muskelblödningar i vänster lår och skinka och djupare blödningar i vaden stod hon redo att utmana berget ännu en gång. Arrangörerna hade under natten jobbat stenhårt för att göra banan säkrare och de hade hyvlat ned det avslutande hoppet avsevärt.
Anjas resa nedför berget var makalös, inledningsvis matchade hon Lindsey Vonns tider väl men blev sedan lite passiv i slutet av loppet och tappade tid.
Inför eftermiddagens slalom hade hon 1,41 upp till ledande Lindsay Vonn men bara 61 hundradelar till bronset och Julia Mancuso. Slalombanan bestod av 55 portar och den var mjukt och rytmiskt stakad och det fanns mycket tid att vinna.
En oerhört laddad Anja Pärson gjorde ett stabilt och säkert åk och tog ledningen med 31 hundradelar före Kathrin Zettel. Sedan följde en mycket nervös och spännande väntan, de tre fartåkarna Stechert, Marchand-Arvier och Sutter gick alla bet på Anjas tid. Men när Julia Mancuso straffade henne med knappa 11 hundradelar och sedan Maria Riesch gjorde ett fantomåk såg det ut som om Anja skulle få den bittra fjärdeplatsen.
Men ödet ville annorlunda och halvvägs in i Vonns åk, ungefär på samma ställe där Anja körde ur igår, grenslade amerikanskan en blå port.
Det var nästan som om berget gav tillbaka en medalj till Anja. Första kommentaren efter loppet var ”Fy fan vad skönt”. På blomsterceremonin minuterna efter tävlingen var hon märkbart tagen och tårarna rullade ned för kinderna.
Pärson vann den sammanlagda Världscupen säsongerna 2003/04 och 2004/05, har fem segrar i delcuper (storslalom 2002/03, 2003/04 och 2005/06, slalom 2003/04 samt kombination 2008/09) vann 42 världscuptävlingar (18 slalom, elva storslalom, fyra super-G, sex störtlopp och tre kombination). Hon har fyra guld i junior-VM och tio individuella SM-guld.
Pärson tilldelades SvD:s Bragdguld 2006 och 2007.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Familj: Pappa Anders, Mamma Madeleine, syster Frida
  • Förening/klubb: Tärna IK Fjällvinden
  • Födelseort: Tärnaby
  • Född: 1981-04-25

OS-medaljer

Vancouver 2010

  • Superkombination

Turin 2006

  • Slalom
  • Kombination
  • Störtlopp

Salt Lake City 2002

  • Storslalom
  • Slalom

Resultat

Vancouver 2010

  • DNF Slalom
  • 22:e Storslalom
  • 11:a Super-G
  • 3:a Superkombination
  • DNF Störtlopp

Turin 2006

  • 6:a Storslalom
  • 1:a Slalom
  • 12:a Super-G
  • 3:a Kombination
  • 3:a Störtlopp

Salt Lake City 2002

  • 2:a Storslalom
  • 3:a Slalom

Sundsvall 1997

  • 1:a Storslalom
  • 2:a Slalom

Partners

Huvudsponsorer, logotyper