110m häck semifinal, Heat B. Blaine Lindgren, USA (2:a), John Parker, Storbritannien, Hayes Jones, USA (1:a), Eddy Ottoz, Italien, Bo Forssander, Sverige, Hirokazu Yasuda, Japan, Aleksandr Kontarev, Ryssland och Giovanni Cornacchia, Italien. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 18 augusti 2015

Sveriges stormaktstid över

Sverige stod helt utan medaljer i storidrotterna simning och friidrott under OS i Tokyo 1964 och den svenska stormaktstiden som idrottsnation var definitivt över. Något som ledde till hård kritik.

Spelen i Tokyo gick i oktober vilket gjorde det än en gång svårt att pricka formtoppen för många av de svenska deltagarna som var vana att vid den här tiden på året antingen vila efter en hård säsong eller ha träningen inställd på kommande säsong.

Gert som lagledare gav guld direkt

De svenska gulden svarade kanotisterna för. Gert Fredriksson hade abdikerat från kungatronen men fanns på plats som lagledare och som sådan blev han framgångsrik direkt.

I K-1 1000 meter hade Sverige stora förväntningar på den 20-årige Halmstads-grabben Rolf Peterson. I försök och mellanheat avslöjade inte Rolf om guldformen hade kommit. I finalen satte Rolf in en stöt efter 600 meter då han tog ledningen av ungraren Hesz. Ledningen såg ut att vara betryggande, tre meter, men ju närmare mållinjen Rolf kom ju närmare kom också ungraren. Spurten blev rafflande och med bara en decimeter till godo kunde Rolf bärga guldet.

I K-2 1000 meter var Sverige titelförsvarare och paret Sven-Ove Sjödelius/Gunnar Utterberg lyckades också se till att guldet än en gång gick till Sverige. Men den första halvan av loppet såg lite oroande ut. Svenskarna hade gått ut löst och var inte bättre än fyra i det läget. Men långsamt och säkert ökade de tempot för att vid 950 meter vara uppe i ledning och där hade de ytterligare en växel att sätta in som konkurrenterna inte kunde göra något åt.

Svenske kanotisten Rolf Peterson vinner OS-guld på K-1 1000 m. Tvåa och knappt slagen blir Mihaly Hesz, Ungern. Foto: Scanpix

Pettersson var det mest gångbara namnet vad gäller framgångar i den svenska truppen. Rolf i kanot är redan nämnd och i cykel var det tre bröder, Gösta, Sture och Erik, som tog brons i lagtempo med Sven Hamrin som fjärde man i laget. Individuellt svarade Gösta för den bästa prestationen genom att bli sjua.

Två medaljer vardera för segling och brottning

I segling tog Pelle Pettersson tillsammans med Holger Sundström ett brons i starbåtsklassen. Det blev ytterligare en seglarmedalj när den svenska 5,5:an tog silver genom trion Lasse Thörn, Sture Stork och Arne Karlsson.

I brottning blev det nu "bara" två medaljer - båda i den grekisk-romerska stilen. I lätt tungvikt tog Pelle Svensson silver medan Bertil Nyström tog brons i lätt weltervikt.

Bronsmatchen i Weltervikt, Bertil Nyström, Sverige (guld) Sadao Kazama. Foto: IOK:s arkiv

I gång tog Ingvar Pettersson brons på femmilen medan Stig "Stickan" Pettersson i sin tredje raka OS-start kom fyra i höjd. I sina tre starter var "Stickan" alla gånger nära en medalj men det räckte aldrig fram riktigt. Placeringarna 4-5-4 gör "Stickan" till en av våra största olympier på friidrottssidan genom tiderna.

Peter Snell var favorit på 800 meter - en titel som han hade att försvara från Rom-spelen. I Rom vann Snell sensationellt och med knapp marginal medan i Tokyo var det inget snack om saken. Lekande lätt sprang han ifrån sina konkurrenter i finalfältet. På 1500 meter blev det också guld för fenomenet från Auckland. När det var ett knappt varv kvar av loppet ökade Snell tempot och därmed var saken klar.

I Rom slog Abebe Bikela alla med häpnad när han vann maratonloppet efter 42 kilometers barfotalöpning. I Tokyo ställde Bikela upp med skor och och var lika suverän som i Rom. Bikela vann på tiden 2.12.11. Segermarginalen var över fyra minuter! Och då ska man komma ihåg att Bikela bara sju veckor före OS-loppet genomgått en blindtarmsoperation. 

Uppvisning av Hayes

Bob Hayes fenomenala uppvisning i framför allt den korta stafetten har gått till historien. Privata och relativt säkra klockor klockade då Hayes på slutsträckan till 8,7 sekunder. I semifinalen på 100 meter hade Hayes sprungit på 9,9 sekunder med elektronisk tidtagning. Nu blev det inget världsrekord eftersom vinden var aningen för stark. Men tiden var sensationell eftersom den elektroniska tidtagningen nu gjort sitt definitiva inträde på friidrottsarenorna och dessa tider var som regel alltid sämre än de handknäppta.

I finalen blev det tangerat världsrekord av Hayes trots en dålig start. 10,0 stannade elektroniken på och Hayes tog en överlägsen seger från sin innerbana.

USA dominerar i simbassängen

USA dominerade simningen totalt och simmarkungen hette utan tvekan Don Schollander. 18-åringen tog fyra guld och det skulle egentligen ha varit fem om inte den amerikanska lagledningen av någon konstig anledning petat Schollander i medleylaget. Simmarkungen var otröstlig efter beslutet. Men inga tårar hjälpte och han fick därmed inte chansen att bli historisk med att bli den förste som tagit fem guld under samma spel.

Australiensiskan Dawn Fraser, från OS-värdstaden år 2000 Sydney, tog sitt tredje raka guld på 100 meter fritt. En unik prestation. Hon firade sitt guld så rejält att hon hamnade i den japanska polisens arrestlokaler men missförståndet kunde rättas till så hon kom ut ur arresten buren i guldstol av de japanska poliserna som tidigare haffat henne!

USA bästa nation

Striden om bästa nation var naturligtvis en affär mellan de båda stormakterna USA och Sovjetunionen. USA vann kampen om man enbart räknar medaljpoäng med Sovjetunionen vann om man räknar poäng på de sex främsta. I de två tyngsta sporterna, friidrott och simning var USA totalt överlägset medan Sovjet dominerade gymnastiken. Där kammade Sovjet in 118 poäng vilket ska ställas emot USA:s noll!

De afrikanska länderna gjorde för första gången sitt inträde på friidrottsarenan. Kenya tog silver på 800 meter och hade en trupp på 15 personer i Tokyo.

Efter medaljen sade en jublande glad kenyansk ledare:

"Den olympiska tanken har gripit hela vårt folk. Det är som en flamma går fram över hela vår nation. Den här gången kom vi med 15 deltagare i Mexiko kommer vi kanske med 150!".

Hård kritik i Sverige

Utan medaljer i både simning och friidrott blev det en del kritik mot den svenska truppen. Hårdast av alla i sin kritik var nog SOK:s vice ordförande Bo Ekelund som i Olympiaboken skrev följande:

"SOK:s uppgift är att sända bästa möjliga representanter till OS. Detta betyder inte ett lag av vältränade medelmåttor, som inte märks eller - i värsta fall - väcker åtlöje från de olympiska åskådarläktarna. SOK skall sända svenska representanter kvalificerade att strida om segern. Detta måste betyda specialisering. Målet för en stor idrottsman skall inte vara att komma till OS - målet skall vara att vinna. Låt oss satsa på blivande segrare. Men låt oss oförtrutet arbeta på bred front, i alla idrottsgrenar. Förr eller senare kommer - i varenda idrottsgren - ett fysiskt praktexemplar som har teoretisk möjlighet till en olympisk triumf."

Partners

Huvudsponsorer, logotyper