Den svenska fyrmannaboben i Sapporo 1972. Carl-Erik Eriksson, Jan Johansson, Tom Mentzer och Thomas Morghult. Foto: IOK

Publicerad 1 januari 2015

Kälksportens olympiska historia

Kälke är en av de äldsta vintersporterna och idrotten har funnits med på det olympiska programmet sedan de första vinterspelen i Chamonix 1924.

Beskrivningar av företeelsen att åka kälke kan hittas i 1500-talslitteratur men det var först under mitten på 1800-talet när brittiska turister började åka ner för snöbelagda vägar i alperna som det blev en fartsport.

Materialutvecklingen på bobkälkarna har gått från trä till stål till dagens kälkar av fiberglas och stål. Man kör i banor som har uppbyggda (doserade) kurvor och banorna är oftast konstfrusna.

Bobåkning som idrott började inte utövas förrän i slutet av 1800-talet då Schweizarna skapade en bobkälke av två ihopmonterade skeletonkälkar som de försett med en styrmekanism. För att öka säkerheten för rika turister byggde man senare in kälken i ett chassi. Världens första Bobklubb stiftades i St Moritz, Schweiz 1897.

Vid 1950-talet när man insåg den kritiska fördelen av starten började atleter från andra mer explosiva idrotter att dras till sporten. 1952 instiftades regeln med en maxvikt för besättning och kälke vilket innebar slutet av en era med supertungviktsåkare och som åter gjorde idrotten till en atletisk tävling.

I Salt Lake City 2002 fick damerna tävla i bobsleigh. Karin Olsson och Lina Engren tävlade för Sverige i damernas tvåmannabob. Foto: IOK

I Salt Lake City 2002 fick damerna tävla i bobsleigh. Karin Olsson och Lina Engren tävlade för Sverige i damernas tvåmannabob. Foto: IOK

Olympisk historia, bob

  • 1924 i Chamonix introducerades fyrmannabob. Det var även tillåtet att tävla med en kälke för fem personer.
  • 1932 i Lake Placid var tvåmannabob med på OS för första gången.
  • 1960 Bob togs bort från programmet i Squaw Valley på arrangörernas begäran. Endast nio länder hade anmält att de ville ställa upp i tävlingarna och det ansåg arrangörerna var för lite för att bygga upp en tävlingsbana.
  • 2002 i Salt Lake City tävlar damerna för första gången i bob (tvåmans) på OS.
  • Grenen genomfördes för första gången på Ungdoms-OS i Innsbruck 2012.
  • 2014 i Sotji utökades bobtävlingarna med en mixed stafett.

Rodel i OS

  • 1964 i Innsbruck gjorde rodel entré på det olympiska programmet.

Skeleton i OS

  • 1928 och 1948 fanns skeleton med på det olympiska programmet
  • 2002 i Salt Lake City infördes sporten igen och har sedan dess stannat på det olympiska programmet.

Partners