Jenny Sjöwall under bågskyttetävlingarna i Barcelona 1992. Foto: Olympiaboken

Publicerad 19 oktober 2017

En poäng från knallsensation

Sydkorea är en riktig supermakt inom bågskytte. Deras damlag har tagit hem samtliga guld sedan 1988 när lagtävlingen i bågskytte kom med på OS-programmet. Men i Barcelona 1992 höll de på att stoppas i kvartsfinalen – av det lilla landet Sverige. Det hade räckt med en enda poäng för att svenskorna skulle slå ut de blivande guldmedaljörerna.

Bågskytten Jenny Sjöwall bakifrån siktar med sin pilbåge på måltalvan långt där borta.

Bågskytten Jenny Sjöwall under tävlingarna i Seoul 1988 där hon slutade på en femteplats individuellt. Foto: TT

När det var dags för lagtävling den fjärde augusti var de svenska tjejerna rejält revanschsugna. Alla tre hade misslyckats i den individuella tävlingen två dagar tidigare. Kristina Norlander (som hette Persson vid den tiden) var inte bland de 32 bästa som gick vidare till final och Lise-Lotte Djerf och Jenny Sjöwall förlorade båda sina matcher i den första omgången.

Jenny Sjöwall var det svenska lagets ankare. Vid OS i Seoul fyra år tidigare tog hon en sensationell femteplats individuellt.

Svenskorna vann åttondelsfinalen stort över Storbritannien med 239-229. I kvartsfinalen väntade ett normalt övermäktigt motstånd, de fenomenala skyttarna från Sydkorea. Bågskytte är nationalsport i Sydkorea och landet öser in pengar för att få fram bra skyttar. Vid den här tiden fanns det 30 heltidsanställda tränare bara i landets huvudstad Seoul. 17 av de 25 första skyttarna på världsbästalistan 1992 kom ifrån Sydkorea.

Så nära, så nära

De svenska damerna sköt tufft utan rädsla och var så nära en jättesensation som man kan komma. När alla pilar var skjutna var ställningen helt lika, 240-240. En poäng som var lika med svenskt landslagsrekord. Svenskorna hade pressat den Sydkoreanska lagmaskinen till särskjutning. Ett lag som hade skjutit världsrekord (4 094 poäng) i kvalificieringsomgången några dagar tidigare.

I särskjutningen vann de nervstarkare koreanskorna och gick vidare till semifinal. Där slog de enkelt ut Frankrike och även i finalen mot Kina var de ohotade. Det enda laget som hade gett dem en riktig match under hela turnerningen var det svenska.

Allt sedan lagtävlingarna i bågskytte kom med på OS-programmet i Seoul 1988 har de Sydkoreanska damerna varit överlägsna. De har tagit samtliga OS-guld fram till Rio 2016.

Så här går lagtävlingen i bågskytte till

  • Varje lag har tre skyttar
  • Lagen möts två och två där det vinnande laget går vidare till nästa omgång. Det förlorande laget är ute ur tävlingen.
  • Resultaten i den individuella tävlingens rankingomgång avgör vilket lag man får möta.
  • Skyttarna skjuter på 70 meters avstånd från måltavlorna.
  • Varje skytt skjuter nio pilar var, totalt 27 pilar per lag.

Källa: Olympiaboken

Partners

Huvudsponsorer, logotyper