May Nilsson, tävlade i St Moritz 1948. Bilden är från för-OS i Arosa, Schweiz där May vinner. Foto: TT

Publicerad 28 november 2015

Den alpina skidåkningens olympiska historia

Den alpina skidåkningen har funnits med på vinter-OS sedan 1936 i Garmisch-Partenkirchen. Men människan har åkt utför i tusentals år.

Att människor har åkt skidor kan spåras lång tillbaka i historien. I ryska torvmossar har det hittats fragment av skidor som kan dateras till cirka 8000-7000 före Kristus. Det har varit olika storlekar och former av träplankor som visar att någon form av skidåkning har varit en del av livet i kallare länder i tusentals år.

Från början var anledningen att kunna transportera sig fortare under den snötäckta delen av året. I slutet av 1800-talet började man också använda sig av skidor i idrottsliga aktiviteter. Först var det militären som anordnade tävlingar. Den första icke-militära skidtävlingen som finns nedtecknad hölls på 1840-talet i Norge. Den första nationella skidtävlingen i Norge hölls i huvudstaden som då hette Kristiania (nuvarande Oslo) 1868 och vanns av Sondre Norheim. Några decennier senare hade sporten spridit sig till övriga Europa och även till USA där gruvarbetare höll skidtävlingar för att fördriva tiden under de långa vintrarna.

Den första slalomtävlingen organiserades av Sir Arnold Lunn 1922 i Mürren, Schweiz.

Alpin skidåkning i OS

  • 1936 alpin skidåkning introduseras på det olympiska programmet i Garmisch-Partenkirchen. Både herrar och damer tävlar i en kombinationstävling; slalom och störtlopp.
  • 1948 läggs separata slalom- och störtloppstävlingar till.
  • 1952 Storslalom läggs till i det olympiska programmet.
  • 1988 Super-G introduceras.
  • 2018 i PyeongChang införs en mixad lagtävling med parallellslalom på OS-programmet. Beslutet togs av IOK 2015.

Partners