Konkurrensen hårdnar
Konkurrensen i världstoppen hårdnar alltmer och de svenska trupperna som varit relativt framgångsrika under tidigare spel får i Paris 1924 nöja sig med en halverad medaljskörd.
Det svenska resultatet av spelen i Paris blev fyra guld, 13 silver och tolv brons. I poängtabellen hamnade Sverige på femte plats bland de 44 nationerna.
Den svenska dominansen i modern femkamp håller dock i sig även om det den här gången "bara" inskränkte sig till de tre första platserna med Bo Lindman som guldmedaljör.
I dressyr tog Ernst Linder guld och i brottningens grekisk-romerska stil tog Calle Westergren guld i lätt tungvikt. Den fjärde svenska guldmedaljen svarade det svenska ridlaget för i hoppning.
Debut för Arne Borg
Men det fanns många av den tidens mest populära svenska idrottsmän som gjorde bra ifrån sig utan att ta guld. Arne Borg i simning kunde åka från Paris med silver på 400 och 1500 meter fritt, brons i lagkappen 4x200 meter och en fjärdeplats på 100 meter fritt. Borg debuterade i Antwerpen utan att ta några medaljer men nu som 23-åring var han flygfärdig internationellt sett.
Borg fick tampas med en av spelens mest uppmärksammade deltagare, amerikanen Johnny Weismüller. Tre guld blev det för amerikanen och mer guld blev det i annan form när han 1931 skrev ett kontrakt på 21 Tarzan-filmer i Hollywood.
I friidrott möter vi ännu ett känt namn - Edvin Wide - som tog silver på 10 000 meter och brons på halva distansen.
I fotboll blev det brons och namn som Sigge Lindberg, Putte Kock, Pära Kaufeldt, Sven Rydell med flera har för alltid ristat sig in i historieböckerna.
Fransk värmebölja
Paris drabbades under spelen av en värmebölja vilket naturligtvis inverkade främst på friidrotten och de längre löpgrenarna. Det är ur detta perspektiv som prestationen för spelens "kung" ska ses. Finlands Paavo Nurmi hade ju redan i Antwerpen erövrat världen och kom till Paris som spelens mest uppmärksammade deltagare och var favorit i det mesta han ställde upp i.
Nurmi åkte från Paris med tre individuella guld och två i lag och hans landsman Ville Ritola var inte mycket sämre med två individuella guld och två silver och två guld i lag.
Världen var förundrad - hur kunde det lilla landet i norr producera sådana "övermänniskor" i friidrott. När Nurmi tog sitt guld i det drygt millånga terrängloppet kom bara 15 av 38 startande i mål i den tryckande hettan. Fyra svenskar var så utmattade att de fick föras till sjukhus och några var så uttröttade när de kom in på upploppet på arenan att de inte orkade ta sig i mål. Men Nurmi var mer eller mindre opåverkad av hettan.
Några episoder från Paris som kan vara värda att ta upp är till exempel tempoloppet i cykel som var 188 kilometer långt! Här kan man verkligen fråga sig om deltagarna ställde upp under samma förutsättningar.
Franskt cykelproffs?
Fransmannen Armand Blanchonnets hade under tre månaders tid varje dag kört den krävande banan. Med den fördelen var det inte heller något snack om vem som skulle ta guldet. Blanchonnets gjorde det också med en marginal på tio minuter. Frågan är om inte fransmannen skulle ha diskvalificerats för hans förberedelser kan knappast ha varit förenliga med den tidens stränga amatörregler.
Tennisen var med för sista gången och skulle inte återkomma förrän 1988 i Seoul. Dåtidens två största stjärnor var inte med i turneringen. Amerikanen Bill Tilden avstod från den långa resan till Paris och hemmanationens stora tennishjältinna Suzanne Lenglen kunde inte försvara sin titel från Antwerpen eftersom hon var överansträngd.