Lars Hall

Modern femkamp

Hall är en märkesman inom den moderna femkampen. Inte bara blev han förste icke-militär att vinna OS-guld. Han blev också den förste att försvara sin OS-seger.
Lasse Hall var en lovande simmare och habil löpare hemma i Karlskrona, när han under värnpliktstiden fick smak på modern femkamp. Den lovande blekingen flyttade upp till Stockholm för utbildning till slöjdlärare. Där fick han specialgnuggning i de övriga tre grenarna. Med talang och energi tog sig Lasse in i världseliten och vann individuella VM-guld både 1950 i Bern och 51 i Hälsingborg.
Så kom OS 1952. Tävlingarna avgjordes i ett murrigt och regnigt Tavastehus. De kom för Hall att innehålla åtskillig dramatik innan guldet blev klart.
Den cirka 5 km långa hinderritten var alltid en kritisk gren för svensken. I Finland tilldelades Hall först en häst som visade sig ha överansträngda senor. Med 4–3 i domarröster tilläts Lasse att byta häst. Av sex reservhästar drog svensken nummer 6, stoet Laarina, som visade sig bäst i hela fältet! Hall lät Laarina göra jobbet, undvek att ramla av i regnet och vann grenen.
Efter en hygglig fäktning kom nästa stora svårighet – skyttet. Hall hade tagit fel på starttid, fick lift till arenan men kom ändå försent. Svensken kunde blivit diskad. En sovjetisk protest hade dock försenat tävlingen och bokstavligen med andan i halsen sköt Hall sina skott. Poängen räckte till att ge Lasse ett bra utgångsläge inför specialgrenen simning. Seger och en heroisk löpning räckte till guld individuellt och silver med laget.
Fyra år senare upprepade Hall sitt OS-guld. I Melbourne visade Lasse att han utvecklat sina ridkunskaper under de fyra år som gått. Den här gången behövdes ingen tur i lottningen för att ta en fin fjärdeplats i grenen. Han upprepade den placeringen i fäktningen. Precis som i Finland blev skyttet den stora problemgrenen. 181 poäng var svagt, men Lasse satte personligt rekord i simningen (2:a) och fanns med i guldstriden inför löpningen.
Återigen plockades kämpatakterna fram. Totalt utom sig av trötthet kastade sig Hall över mållinjen, in i lagkamraten Per-Ove Nilssons armar. Under en halvtimme låg Hall utslagen. På darriga ben kunde han sedan konstatera att ansträngningen räckt. Finländarna Olavi Manninen och Väinö Korhonen nådde inte ikapp – guld med 58,5 poängs marginal. Därefter följde flytt i tjänsten till Etiopien. Hall gjorde en rejäl satsning inför OS 1960. Men skada stoppade ett tredje spel.
Han lade av med en tung meritlista: förutom OS-medaljerna, VM-guld individuellt och i lag 1950 och 51, guld i lag 1949 och 53. Det individuella SM-tecknet i modern femkamp vann Hall tre gånger: 1950, 53 och 56. För sitt guld i Melbourne tilldelades han 1956 Svenska Dagbladets guldmedalj.
Lars Hall avled i Täby.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

 • Förening/klubb: Flottans IF, Karlskrona 1952, Flottans IF, Stockholm 1956
 • Födelseort: Karlskrona
 • Född: 1927-04-30
 • Dödsort: Täby
 • Död: 1991-04-26

OS-medaljer

Stockholm/Melbourne 1956

 • Modern femkamp, ind.

Helsingfors 1952

 • Modern femkamp, ind.
 • Modern femkamp, lag

Resultat

Stockholm/Melbourne 1956

 • 1:a Modern femkamp, ind.
 • DNF Modern femkamp, lag

Helsingfors 1952

 • 1:a Modern femkamp, ind.
 • 2:a Modern femkamp, lag

Partners

Huvudsponsorer, logotyper