Henry Eriksson

Friidrott

Sverige var en stormakt inom idrott åren efter Andra världskrigets slut och friidrottarna något av juvelerna i kronan. Av friidrottarna blev få så omhuldade som toppmännen inom löpningens ”blå band”, 1.500- meterskämparna. Så Henry Eriksson blev en nationalhjälte när han 1948, på Wembley Stadium, blev förste svensk (och till dags dato den ende) att vinna OS-guld på denna klassiska sträcka.
Trots att föga framsynta blågula idrottspampar 1946 sett till att diska Sveriges affischnamn på sträckan, Gunder Hägg och Arne Andersson (brott mot amatörreglerna), stod Sverige väl rustat inför London-OS. Vid EM i Oslo 1946 hade Lennart Strand tagit guld med Henry Eriksson på andra plats. I London kompletterades duon av starke Gösta ”Sågmyra” Bergkvist; Sverige hade på så sätt tre man med medaljambitioner. Det största hoppet lades på Strand, EM-vinnare och världsrekordman. Tanken var att Eriksson skulle dra det tunga tredje varvet och (underförstått) bädda för Strands fina spurt. I regn och på den tunglöpta kolstybben gjorde Krylbofödde Eriksson ett hästjobb när han segade sig ikapp blixtstartande Hansenne, Frankrike. När det sista varvet inleddes var det trefaldigt svenskt i topp; Henry först med sina två lagkamrater i släptåg. ”Sågmyra” föll ifrån och in på upploppet verkade scenariot hålla. Strand gick upp på utsidan av Eriksson. Men store, tunge Henry svarade överraskande. Strand fick ge upp och guldet gick till Gefle IF-löparen.*
”Den eviga tvåan” slog till i rätt ögonblick och besegrade äntligen sin nemesis, Strand. 1948 var Erikssons stora år. Då vann han också sitt enda individuella SM-guld, detta på 1.500 meter. 1956 var han en av tre som fick äran att tända den olympiska elden vid Stockholmsdelen av OS. Henry, som när han värvades av Gefle IF fick arbete som brandman i staden, blev kvar i Gävle ända fram till sin död 2000.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: Gefle IF
  • Födelseort: Krylbo
  • Född: 1920-01-23
  • Dödsort: Gävle
  • Död: 2000-01-08

OS-medaljer

London 1948

  • 1.500 m

Resultat

London 1948

  • 1:a 1.500 m (3.49,8)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper