Publicerad 17 augusti 2015

Tio svenska brottningsmedaljer

De svenska brottarna tar hela tio medaljer på OS i Los Angeles 1932 och Ivar Johansson blir förste brottare att ta två OS-guld vid samma OS.

Sverige tog sammanlagt 24 medaljer men utan brottarnas insats hade den svenska medalj- och poängskörden inte blivit så lysande.

Brottarna med legendarer som Ivar Johansson och Rudolf Svensson i spetsen svarade för tio av medaljerna, sex guld, ett silver och tre brons.

Mästerbrottaren Ivar Johansson, dubbel guldmedaljör i OS i Los Angeles 1932 har kopplat greppet. Foto: Scanpix

Historisk Ivar Johansson

Ivar Johansson insats i Los Angeles har gått till historien.

Året inför OS i Los Angeles tog Ivar EM-guld i grekisk-romersk stil i mellanvikt. Men trots EM-guldet fick Ivar gå en uttagningsmatch som han förlorade mot Axel Cadier. Detta innebar att Ivar fick ställa upp i OS i weltervikt i grekisk-romersk stil medan han i den fria stilen kunde ställa upp i mellanvikt.

I Los Angeles började brottningarna med den fria stilen som Ivar vann trots att han förlorade sin inledningsmatch. Efter finalmatchen mot amerikanen Hess bar det raka vägen in i bastun för Ivar. Dagen därpå var det nämligen dags för den första matchen i weltervikt i grekisk-romersk stil.

Klockan tio dagen efter guldmatchen i fristil var det invägning och Ivar hade lyckats med att få bort de sju nödvändiga kilona som krävdes. Ivar var den förste brottaren som tog två OS-guld på samma OS och han blev naturligtvis också senare belönad med Svenska Dagbladets Bragdguld.

Att gå ned så många kilo på några få timmar för att sedan gå in och göra en toppinsats i en så krävande sport som brottning är väl inget som man i dag skulle rekommendera någon idrottsman att göra. Men Ivar gjorde det som många både då och fortfarande idag anser vara mer eller mindre omöjligt.

De svenska modern femkampsherrarna Sven Thofelt, Johan Gabriel Oxenstierna (guld), Bo Lindman (silver) tillsammans med simmarna Sigfrid Heyner och Eskil Lundahl. Foto: IOK:s arkiv

Svensk paradgren

Den svenska paradgrenen - modern femkamp - motsvarade som vanligt de högt ställda förväntningarna. Guldet gick till Johan Gabriel Oxenstierna och silver till Bo Lidman. Någon svensk trippel blev det inte eftersom guldmedaljören från Amsterdam, Sven Thofeldt, missade bronsplatsen med en halv poäng.

Den moderna femkampen gjorde debut 1912 och till och med Los Angeles hade Sverige tagit samtliga medaljer utom bronsen 1928 och Los Angeles.

I friidrott blev det en enda svensk medalj och det var i tresteg där Eric Svensson med ett hopp på 15,32 tog silver.

Sprinterkung i Los Angeles blev hemmalöparen Eddie Tolan som slog världsrekord på 100 meter och olympiskt rekord på den dubbla sträckan. Trots detta platsade han inte i det amerikanska stafettlaget som tog guld på 4x100 meter.

Damernas 100 meter vanns av Stanislawa Walasiewicz, Polen, på 11,9. Historien om henne är en aning märklig. Hon kom som tvååring till USA och hon var på väg att få sitt amerikanska medborgarskap till spelen. Men hon rev pappren och tävlade för Polen. Hon blev efter Los Angeles mest känd som Stella Walsh och vann sedan fram till 1951 inte mindre än 35 amerikanska mästerskap. Under ett väpnat rån 1980 i Cleveland blev hon skjuten och vid obduktionen uppenbarades det att hon var man!

Nurmi proffsförklarad

Löparkungen från Finland, Paavo Nurmi, med nio individuella guld och tre silver fick aldrig chansen i Los Angeles. Internationella Friidrottsförbundet hade inte långt före OS-starten i Los Angeles förklarat Nurmi som icke amatör. Men Finland klarade sig bra ändå och paradgren den här gången liksom så många andra gånger i framtiden blev herrarnas spjut där Finland tog alla medaljerna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper