Publicerad 23 januari 2015

Här läggs grunden till OS-formen

Glöm mörker, kyla och isiga vägar. På träningsanläggningen Playitas på Kanarieöarna ges svenska olympier chansen att träna i sol och värme istället.

-Från 2014 och fram till OS i Rio har vi bokat in 600 lägerveckor här, säger SOK:s träningsrådgivare Rickard Nilsson.

-Det här är ett fantastiskt ställe. Vi åkte runt och tittade på ställen som var möjliga att ha sådana här klusterläger på. Apollo, som är partner till SOK, initierade ett möte med de kommunala myndigheterna här och de visade stor entusiasm att få hit svenska OS-aktiva. De har gjort rejäla investeringar i träningsfaciliteterna. Bland annat har man asfalterat vägar för rullskidåkning, upprättat en kastplan för spjut- och diskuskastare och håller nu på att förbättra friidrottsanläggningen, säger Glenn Östh, sportchef hos SOK som var med och beslutade om valet av anläggning.

Daniel Ståhl tränar i den nyanlagda kastringen på Playitas under överinseende av tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Foto: SOK

Perfekt för kastarna

För kastidrottare – däribland diskuskastare – är träningsförutsättningarna begränsade hemma i Sverige, i synnerhet under vinterhalvåret. Kasten får då utföras mot speciella kastnät i inomhushallar och det är förstås inte den optimala lösningen.

-För oss är det viktigaste att ha tillgång till en kastplan, vilket vi har fått här. Grenar som diskus, spjut och slägga kan ju innebära en fara för omgivningen och därför är vi inte så populära träningsgäster på fotbollsplanerna sommartid heller, säger Vesteinn Hafsteinsson som är personlig tränare för Sveriges främste diskuskastare Daniel Ståhl

Ny träningstrend

Men det är inte enbart världseliten som tränar på Playitas. Trenden är sedan en tid tillbaka att allt fler turister bokar in sig på träningsresor i varmare klimat. Att bara festa och slöa på en sandstrand är inte längre lika hett. Inne på Apollos kontor sitter Malena Kindgren som är en av företagets träningsansvariga.

-Det är en blandning av motionärer, elitmotionärer och elitidrottare som kommer hit. Gemensamt för alla är att man är här för att träna. Jag höll i ett corepass häromdagen men fick liksom ingen riktig kontakt med gruppen. Det visade sig bero på att alla spanade in en spansk världsstjärna i triathlon som hade valt att vara med på passet.

Olympisk utmaning - en utmaning!

För den vanlige motionären finns här goda möjligheter att låta sig inspireras av världsstjärnor i olika idrotter. De som vill jämföra sin fysiska status mot eliten kan genomföra en så kallad ”Olympisk utmaning”.

-Vi har tre nivåer av Fysprofilen – för otränade, tränade motionärer och elit – och de gör lite olika tester som sprints, hopp, beep-tester med mera. Sedan kan de logga in sig på den olympiska utmaningssajten och jämföra sina resultat med svenska OS-aktiva eller vanliga motionärer i deras egen ålder. Utifrån resultaten får de dessutom förslag på olika typer av träningsupplägg. Det är ganska många företag som gör det här och ibland utmanar de också andra företag.

Barnfamiljer hittar hit

Malena Kindgren berättar att skandinavier är den största gruppen på Playitas.
-I synnerhet under loven kommer många barnfamiljer och då finns möjligheter för barnen att testa en mängd idrotter i ”Kids Sport Academy”. Men även sportturister från övriga Europa kommer till anläggningen och spanska lag från olika idrotter är relativt frekventa gäster. Det extremt stora intresset bland motionärer för uthållighetsidrotter har också varit gynnsamt för sportresebranschen, däribland Apollo.

-Ja, nyligen hade Göteborgsvarvet en temavecka här och så har vi Klassikerveckan. De har sina egna ledare och program men brukar ibland hoppa in på de pass vi håller i också, säger Malena Kindgren.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper