Det svenska ishockeylaget i Antwerpen 1920. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 1 januari 2015

Ishockeys olympiska historia

Ishockey är en av vinteridrotterna som var med i OS-sammanhang redan innan de första vinterolympiska spelen annordnades.

Ishockey är en snabb och spännande lagsport som spelas på is. Isen begränsas av en sarg, en "vägg" som är 120 cm hög. Spelarna åker skridskor och ska med hjälp av sina klubbor spela in pucken i motståndarens mål. Det lag som gjort flest mål när matchen är slut har vunnit.

Ishockey kommer från Canada. Det var där ishockeyn utvecklades i början av 1800-talet från flera liknande sporter som spelades i Europa. Ordet "hockey" kommer från franskan och betyder "klubba". Ca 1860 började man spela med puck istället för boll och på 1880-talet skrevs de första reglerna ned. Ishockey spred sig till USA under slutet av 1800-talet och sedan i rask takt till Europa.

Amerikanskt jubel efter att ha slagit ut Sovjetunionen i den olympiska semifinalen 1980. Foto: TT

Amerikanskt jubel efter att ha slagit ut Sovjetunionen i den olympiska semifinalen 1980. Foto: TT

1920 i Antwerpen var ishockey med i de olympiska sommarspelen. Ishockey för herrar har sedan varit med i alla olympiska vinterspel sedan det första i Chamonix 1924.

Canada dominerade de första spelen, men sedan 1956 var Sovjetunionen det bästa laget tills Sovjetunionen upplöstes. Bara 1960 och 1980 bröt USA Sovjetunionens segersvit. Under olympiska spel drar ishockeyn alltid stor publik.

Ishockey i OS

  • 1920 var ishockey med på sommarprogrammet i Antwerpen. Dessa tävlingar var också de första VM-tävlingarna för Ishockey och man spelade med sju spelare på plan.
  • 1924 på de första vinterspelen i Chamonix var ishockey också med. Då spelade man också på samma sätt som man gör idag, med sex spelare på plan.
  • 1998 i Nagano hade damernas ishockeyturnering adderats till programmet.

Partners