Publicerad 17 augusti 2015

Medalj i hälften av alla idrotter

Den 261 man starka svenska truppen i Antwerpen 1920 tog medaljer i elva av de 22 idrotterna på plats.

I friidrott tog Sverige ett guld i längd genom William "Kalmar" -Petersson (senare Björneman) som vann med ett hopp på 7.15 meter.

I höjd tog Bo Ekelund brons med 1.90 meter. Ekelund skulle ju senare bli legendarisk olympisk och internationell ledare.

Dramatisk cykeltävling

Guld blev det också i cykelns landsvägslopp över 175 kilometer. Men Harry Stenqvists guldlopp saknade inte dramatiska inslag. Arrangörerna hade tvingats lägga banan så att den passerade ett antal järnvägsövergångar och för att det skulle bli rättvist hade arrangörerna placerat ut tidtagare vid övergångarna för att ta den tid som cyklisterna tvingades vänta på passerande tåg.

Det svenska laget i tempoloppet där Sverige slutade tvåa: Harry Stenquist (Guld individuellt), Ragnar Malm, Axel Wilhelm Person, Sigfrid Lundberg. Foto: IOK:s arkiv

Det här innebar att det blev en aning förvirrat om vem som egentligen hade vunnit. Först hyllades Henry Kaltenbrun, Sydafrika, som segrare men hans glädje blev inte speciellt långvarig eftersom en tidtagare till tävlingsledningen meddelade att svensken blivit stående fyra minuter vid hans övergång. Det räckte för att Stenqvist skulle knipa guldet med en marginal på 30 sekunder.

Svensk triumf i modern femkamp - igen

I den moderna femkampen som Sverige dominerade i Stockholm 1912 blev det återigen en svensk triumf. Den här gången tog Sverige de fyra första platserna med Gustaf Dryssen som klar segrare.

Sverige blev överlägset bästa nation i Modern Femkamp vid OS i Antwerpen 1920. Från vänster Bertil Uggla, Erik de Laval, Gustaf Dyrssen (segrare) och Gösta Runö. De uniformsklädda i mitten är ledarna överstelöjtnant Drakenberg och kapten Wibom. Foto: Scanpix

I konståkning tog Gillis Grafström sitt första av tre raka OS-guld och när vi ändå är inne på vintersporterna kan vi konstatera att det svenska ishockeylaget i OS-debuten kom på fjärde plats.

Simningens Håkan Malmroth var överlägsen på 200 och 400 meter bröst som han vann med fem respektive 14 sekunder!

I simhopp, raka hopp, var det tre svenskar i topp med bland annat blott 13-årige Niklas Skoglund som silverman.

Unge Skoglunds motsats var skytten Oscar Swahn som i Antwerpen tog silver i lag vid en ålder av 72 år och 280 dagar. I Stockholm åtta år tidigare blev det guld för Swahn.