Hem- och konsumentkunskap med OS i skolan

Mat och måltider är en stor del av en elitidrottares liv, likväl som träning är det. Idrottaren behöver göra medvetna val med hänsyn till de specifika behov som idrotten ställer.

Kanske har du en blivande olympier i din klass. Då är det bra att ha lärt sig göra medvetna val. Här finns förslag på hur ni ska jobba med OS på lektionerna för hem- och konsumentkunskap.

I Hem- och konsumentkunskap kan vi starta en process med kreativitet och initiativförmåga vid skapandet av måltider. Det ges också utrymme för kulturella variationer i undervisningen och här finns alla möjligheter att göra kopplingar till OS. Fish and chips, sushi, köttbullar, blinier, paella, hamburgare, pannkakor med lönnsirap, Pekinganka eller dumpling? Låt smaklökarna testa mat och bakning från många olika länder!


Förslag till lektionen

Här kommer förslag på vad man kan jobba med på Hem- och konsumentkunskapen kopplat till OS.


  • Vad bör man äta före, under och efter träning?
  • Vad äter en elitidrottare? Jämför med vad du äter.
  • Behöver man äta på något särskilt sätt för att kunna prestera bra på idrottsbanan?
  • Kan man äta vegetariskt och prestera? Här kan du läsa mer om det:
    Vego i världsklass
  • Laga mat som är typisk för OS-värdlandet
    Olympiska spel
  • Planera en sund och god veckomatsedel från värdlandet
  • Laga andra länders mat, Island eller kanske Japan?
  • Baka och laga mat till skolans ”OS-bankett”. Vad blir det? OS-bröd, OS-kakor eller en OS-lagbar tårta?
  • Vad äter värdlandets befolkning till jul, midsommar, deras högtider?
  • Tillaga goda och näringsrika måltider
  • Blanda egen sportdryck