Om OS i skolan

OS i skolan är ett ämnesövergripande arbetsmaterial med handledning för grundskolan i teori och praktik med de olympiska spelen som tema.

SOK har arbetat med OS i skolan sedan 2000. Det finns flera syften:

  • att öka elevernas OS-intresse
  • att uppmuntra till att samarbeta
  • att framhäva glädjen i idrott
  • att inspirera barn till mer rörelse i vardagen
  • att nå ut i samhället med olympiska grundtankar och värderingar

Färdigt material för alla skolans ämnen

Den olympiska rörelsen står för att sträva efter att utvecklas, att visa respekt och vänskap över gränser genom idrott och rörelseglädje. De olympiska spelen har en gedigen och engagerande historia och har arrangerats i 23 länder på fyra kontinenter. På OS i skolans hemsida finns gott om material i alla grundskolans ämnesområden för hungriga och nyfikna elever och lärare.


Det finns också färdiga planeringar för både heldagar och halvdagar för att underlätta förberedelserna för dig som lärare. Det innebär att du som lärare kan gå in på hemsidan och hämta en helt färdigplanerad dag. En heldag kan innebära att det är några teoretiska lektioner på förmiddagen och efter lunch har eleverna fysiska aktiviteter.

Ämne för ämne

Temadagar med OS i skolan

OS i skolans materialbank


Få OS i Skolans diplom

Alla klasser som deltar i OS i Skolan kan få ett diplom skickat till sig som bevis på sin medverkan. Under 2022 i samband med OS i Peking var det över 200 skolor som jobbade med OS i Skolan på något sätt.

OS i skolans diplom

Diplomerade skolor


Skolorna berättar

Så här säger några av lärarna som jobbade med OS i skolan i undervisningen 2021:


Jättebra att kunna fördjupa sig i idrotter man knappt vet att de finns. Eleverna upptäcker hur många fantastiska olympier vi har och inte bara bollsporter. Man kan baka in så många ämnen. Vi kommer jobba vidare med detta!

 

Det behöver inte vara så svårt. Ta saker som är lätta att plocka fram. Försök att få de andra lärarna med på tåget.


Det bara är att köra. Vi har haft friidrott under idrottslektionerna inför OS så att de har fått testa på olika grenar. Det funkade bra då alla hade ett hum om hur varje gren gick till.


Följ OS i skolan på Facebook

Här lägger vi ut tips och material. Det är också en plats där ni kan byta erfarenheter och idéer på hur ni använt OS i er verksamhet!

https://www.facebook.com/OSiSkolan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.