Om OS i skolan

OS i skolan är ett ämnesövergripande arbetsmaterial med handledning för grundskolan i teori och praktik med de olympiska spelen som tema.

SOK har arbetat med OS i skolan sedan 2000. Det finns flera syften:

  • att öka elevernas OS-intresse
  • att uppmuntra till att samarbeta
  • att framhäva glädjen i idrott
  • att inspirera barn till mer rörelse i vardagen
  • att nå ut i samhället med olympiska grundtankar och värderingar

Färdigt material för alla skolans ämnen

Den olympiska rörelsen står för att sträva efter att utvecklas, att visa respekt och vänskap över gränser genom idrott och rörelseglädje. De olympiska spelen har en gedigen och engagerande historia och har arrangerats i 23 länder på fyra kontinenter. På OS i skolans hemsida finns gott om material i alla grundskolans ämnesområden för hungriga och nyfikna elever och lärare.


Det finns också färdiga planeringar för både heldagar och halvdagar för att underlätta förberedelserna för dig som lärare. Det innebär att du som lärare kan gå in på hemsidan och hämta en helt färdigplanerad dag. En heldag kan innebära att det är några teoretiska lektioner på förmiddagen och efter lunch har eleverna fysiska aktiviteter.

Ämne för ämne

Temadagar med OS i skolan

OS i skolans materialbank


Få OS i Skolans diplom

Alla klasser som deltar i OS i Skolan kan få ett diplom skickat till sig som bevis på sin medverkan. Under 2018 i samband med OS i PyeongChang var det 118 skolor och nästan 7800 elever som jobbade med OS i Skolan på något sätt.

OS i skolans diplom


Så här gjorde vi - skolorna berättar

Se hur några andra skolor har använt sig av OS i skolan i undervisningen.

Kyrkskolan, Sorunda

"Vi är jättenöjda med vårt arbete under veckan. Barnen och lärarna har uttryckt sig mycket positivt. De har haft stor entusiasm i sina uppgifter och visat mycket ansvar och rörelseglädje. Varje klass har var för sig jobbat med OS inom varje ämne. Många av lärarna har använt sig av tipsen på hemsidan, www.osiskolan.se, som vi haft stor nytta av. Det blev en bra start på terminen. Sammanhållningen och atmosfären var på topp! Minnet av denna fantastiska vecka kommer länge att leva kvar hos oss på Kyrkskolan och vi längtar redan till nästa Olympiska spel."
Ladda ner PDF med hela Kyrkskolans planering Pdf, 132.1 kB.

Parkskolan, Laholm

"Det positiva med projektet är att elever och personal lär känna varandra bättre och det blir en mjukstart för alla våra nya elever. Vi har bara hört positiva kommentarer från våra elever och alla verkar väldigt nöjda. Det vi kan se nu är att planeringen för de teoretiska ämnena har kommit lite i andrahand vilket vi säkert kan förbättra till OS i Kina 2008"
Ladda ner PDF med hela Parkskolans planering Pdf, 142.7 kB.

Smedslättskolan, Bromma

"...och vi nådde vårt mål att glädja barnen. Barnen var så nöjda!"
Ladda ner PDF med hela Smedslättskolans planering Pdf, 114.8 kB.

Följ OS i skolan på Facebook

Här lägger vi ut tips och material. Det är också en plats där ni kan byta erfarenheter och idéer på hur ni använt OS i er verksamhet!

https://www.facebook.com/OSiSkolan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.