Skidskytten Hanna Öberg, en av ambassadörerna för Vego i världsklass. Foto: SOK

Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Boken Vego i Världsklass ges ut av Norstedts förlag.

Köp boken Vego i Världsklass

Boken Vego i Världsklass innehåller 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo-vegetariska recept. Allt ifrån snabba mellanmål till smarta storkok som ger tillräcklig energi och mättnad för att du ska kunna träna hårt och leva ett aktivt liv men samtidigt ställa om till mer hållbara kostvanor. Här får du veta varför ett grönt proteinskifte är så viktigt, vilka näringsmässiga utmaningar du ställs inför och hur du på ett konkret sätt kan komma runt dem. Du får lära dig hur du får i dig rätt näringsämnen och blir mätt på din måltid med vegetabilier och vad du ska tänka på när det gäller smak och konsistens. De olympiska ambassadörerna för projektet delar dessutom med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik.

Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna, till exempel bokus.com Länk till annan webbplats. eller adlibris.se Länk till annan webbplats..

Foldern Vego i Världsklass ger dig en kortfattad introduktion till hur du ska tänka för att äta mer vego i vardagen.

Vego och träning – vad ska du tänka på?

För dig som tränar, vill äta bra och samtidigt göra skillnad för planeten finns den foldern Vego i världsklass Pdf, 18.3 MB, öppnas i nytt fönster. med konkreta tips på hur du ska tänka. Lär dig ta vara på möjligheterna och parera utmaningarna om du är en tränande person som vill äta mer vego. Att äta vegetariskt kan varken påstås förbättra eller försämra prestationen – det handlar snarare om hur väl man tillgodoser sina behov.

Alla kan ställa om

Med finansiering från Postkodlotteriet har SOK tillsammans med Världsnaturfonden startat projektet Vego i världsklass. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extrema krav på sin kost, vill SOK och WWF tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

I Sverige lever vi idag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter är en betydande orsak till det. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Att på befolkningsnivå ställa om och byta ut animalier i sin kost mot mer vegetabilier är bra både för miljön och för hälsan.

Utveckla det vegetariska köket för idrottare

Vego i Världsklass kommer att ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare - och med det visa att det är möjligt för fler att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation.

Få blir olympier, ännu färre blir mästare men alla kan delta i strävan efter utveckling och hållbarhet. Det går att prestera i världsklass och samtidigt bidra till att förbättra världen.

Ambassadörer

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer.

Som ambassadör får de utbildning av SOK och WWF om hur de som elitidrottare ska tänka när de väljer vegetariska alternativ i stället för kött och fisk. Det handlar om näringsmässiga, miljömässiga och praktiska kunskaper.

De har tagit ställning till att frågan om minska sitt klimatavtryck är viktigt, och ett sätt att göra det är att tänka på vad man äter. Det kan du också göra! Följ gärna #vegoivärldsklass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på sociala medier och dela gärna dina egna tips mot mer hållbara och klimatsmarta måltider.