Publicerad 4 september 2015

Så funkar kälktävlingarna

Har du inte koll på hur man tävlar i kälksportens olika grenar bobsleigh, rodel och skeleton på OS? Häng med så går vi igenom!

Bobsleigh

Man tävlar i två- och fyrmannabob. I startmomentet springer åkarna igång bobben och sätter sig sedan i den. En bob har två stycken medpar (fyra stålmedar) som kan tiltas upp och ner. Den som styr bobben brukar kallas pilot och den som sitter längst bak brukar kallas bromsare. En kraftig broms sitter monterad under bobben, längst bak. Bobben styrs genom två handtag som piloten drar i och som är kopplade till de medarna på den främre axeln.

I olympisk bob består damernas tävling av två åk och herrarnas av fyra. Vinnare är den som har den bästa sammanlagda tiden efter samtliga åk.

Skeleton på världsungdoms-OS i Innsbruck 2012. Foto: IOC:s arkiv

Skeleton

I skeleton tävlar man individuellt. Åkaren startar springandes mellan 15 och 40 meter och lägger sig sedan på mage med huvudet framåt. Kälken styrs genom att flytta jämvikten på kälken och arbete med millimeterprecision samtidigit som åkaren hanterar upp till 5 g-krafter i vissa kurvor.

Olympisk skeleton består av fyra race över två dagar. Vinnaren har den snabbaste sammanlagda tiden över samtliga fyra race.

Så här kan det se ut

Inget förklarar bättre än en film. Se Eurosports förklaringsfilm för hur skeleton fungerar här:

Mikael Holm i enmansrodel i Albertville 1992. Foto: IOK:s arkiv

Rodel

En banrodel består av två trämedar med stålmedar fastskruvade undertill samt en kåpa att ligga i. Rodeln styrs genom att pressa benen mot trämedarna. En banrodel har ingen broms utan bromsas av att åkaren sätter ner fötterna i isen och drar upp framändan av rodeln. I startmomentet sitter man på kälken och håller i två handtag som finns monterade på starten. Med hjälp av dessa drar åkaren igång kälken och fortsätter sedan att "paddla" sig fram med spikbeklädda handskar.

I dubbel har åkarna hjälp av så kallade startmanschetter som framåkaren har fastsatta runt sina händer och som bakåkaren kan hjälpa till att dra i. Efter starten lägger sig åkarna ner på kälken och ligger på rygg med huvudet bakåt.

I banrodel åker man singel eller dubbel och i OS finns tre olika discipliner; herrar, damer och mixed dubbel. Herrar singel utnyttjar hela banans längd medan damer och dubbel kör en något kortare sträcka.

I de individuella tävlingarna kör åkarna fyra race under två dagar. Tiden läggs samman och den snabbaste totala tiden vinner. Dubbel är en endagstävling bestående av två åk.

Den mixade stafetten består av en dubbel, en kvinnlig singel och en manlig singel. Lagets tre slädar åker en efter en nedför banan och tiden räknas från första slädens start till den sista släden har passerat mållinjen. En touch pad efter mållinjen måste aktiveras av en aktiv i en släde för att startgrinden ska öppnas för nästa åkare.

Partners