Delar av det svenska curlinglaget inför OS-invigningen i Chamonix 1924. Från vänster Carl Axel Kronlund, Erik Severin, Carl Wilhelm Pettersén och Carl Axel Pettersson. Foto: IOK

Publicerad 23 mars 2017

Sent erkända OS-medaljörer

Den första svenska OS-medaljen i curling togs 1924, men det blev inte officiellt förrän 82 år senare. Hur kommer det här sig egentligen?

Curlingens OS-premiär skedde redan 1924 på de första vinterolympiska spelen i Chamonix. Länge ansågs det enbart ha varit som demonstrationssport, precis som det var 1932, 1988 och 1992. Curling blev officiell på OS-programmet först vid spelen i Nagano 1998. På senare år har det dock framkommit bevis för att 1924-års curlinglag faktiskt tävlade om riktiga OS-medaljer och så sent som 2006 så erkändes den som fullvärdig OS-tävling.

Det svenska curlinglaget in action i Chamonix 1924. Foto: IOK

Det svenska curlinglaget in action i Chamonix 1924. Foto: IOK

Fyra lag var anmälda till tävlingen, Storbritannien, Sverige, Schweiz och värdlandet Frankrike. I Frankrike var sporten helt okänd och värdlandets oerfarna lag hade rafsats ihop kort inpå spelens början. När Schweiz drog sig ur i sista stund innebar det en stor förlust för turneringen eftersom Schweizarna förväntades vara den nation som kunde ge det brittiska laget ett värdigt motstånd. Den enda match som kunde ses som avgörande stod därmed mellan Storbritannien och Sverige. Svenskarna kämpade tappert och hängde med bra i matchstarten men sedan föll tillbaka. På svårspelade banor vann britterna två förkrossande segrar, 38-7 mot Sverige och 46-4 mot fransmännen.

På den tiden hade lagen med sig sina egna stenar, och det kunde konstateras att materialet hade stor betydelse redan då. Ture Ödlund skrev så här om skottarnas spel i en reseberättelse i Njurundas Allehanda:

”Det var underbart att se huru snabbt skottarna funno sig till rätta med de eländiga förhållandena, dock i hög grad hjälpta av sina även för dylika förhållanden synnerligen lämpade stenar.”

Och att:

”De skotska stenarna stannade, om man underlät sopning, på ett par meter, under det att våra svenska löpte som kvicksilverkulor på en silverbricka.”

Från vänster Carl August Kronlund, Karl Wahlberg, Carl Axel Pettersson, en av de svenska fruarna, brittisk spelare, Johan Petter Åhlén och ytterligare två brittiska spelare. Foto: IOK

Från vänster Carl August Kronlund, Karl Wahlberg, Carl Axel Pettersson, en av de svenska fruarna, brittisk spelare, Johan Petter Åhlén och ytterligare två brittiska spelare. Foto: IOK

Det vinnande laget bestod helt och hållet av skottar. Willie Jackson hette skippern och hans son Laurence fanns också med i laget. Willie blev senare ordförande i Royal Caledonian Curling Club som är curlingens moderklubb och från vilken det internationella curlingförbundet har instiftats.

Det svenska och franska curlinglaget i Chamonix 1924. Foto: IOK

Det svenska och franska curlinglaget i Chamonix 1924. Foto: IOK

Sverige vann mot Frankrike med 18-10 och blev därmed olympiska silvermedaljörer. Trots att det Svenska laget bara spelade två matcher så tävlade åtta spelare. Det var helt olika laguppställningar som spelade de båda matcherna. Johan Petter Åhlén var det svenska lagets skipper i vinstmatchen mot Frankrike. Han var en erkänd affärsman och grundade bland annat butikskedjan Åhléns. Johan var en av svensk curlings pionjärer, dess största bidragsgivare och promotor. Han medverkade till bildandet av Svenska Curlingförbundet där han satt som vice ordförande på 30-talet. Han hade också flera internationella poster i curlingvärlden och var med och byggde upp den infrastruktur som har säkrat idrottens position i dagens Sverige.

Johan Petter Åhlén tillsammans med två spelarfruar. Foto: IOK

Johan Petter Åhlén tillsammans med två spelarfruar. Foto: IOK

Den olympiska curlingtävlingen 1924 har troligtvis den högsta medelåldern av alla olympiska tävlingar någonsin. Den yngsta deltagaren var Laurence Jackson, som var 23 år, men de flesta av spelarna var över 40 år. Carl August Kronlund i det svenska laget var tävlingens äldsta deltagare, 58 år gammal.

Det svenska medaljörerna:

Partners

Huvudsponsorer, logotyper