Skeletonåkarna Johanna Lahovary Olsson och Julia Falk. I mitten, ledare Per-Anders Von Scheele. Foto: SOK

Publicerad 18 februari 2016

Skeleton får liv i Lillehammer 2016

Aldrig förr har Sverige haft en svensk skeletonåkare med i ett OS. I Lillehammer YOG 2016 har vi två och båda är tjejer. På fredag kör de sitt första race!

- Formen känns jättebra. Det har gått bra på träningen och vi ser potential. De åker bra, säger Per-Anders Von Scheele, ledare Skeleton.

De svenska skeletonåkarna Joanna Lahovary Olsson och Julia Falk använder sig av de officiella träningarna. I början av veckan körde de hårda fys-pas, men nu är det vila som gäller.

- Tjejerna kör tung styrka. Sprint-starten handlar om det. En av tjejerna har haft en skada i foten, men borde kunna löpa hyffsat tills det är dags för tävling. Hon har inte kunnat gå fullt på träningen, men succesivt blir det bra. Vi tror att hon kan springa fullt när det gäller, förklarar Per-Anders.

I skeleton är farten ca 110 km i timmen och skeletonåkarna utsätts för för upp till fem G. På Lillehammer-banan blir det cirka 4,5 G. när det går som snabbast, vilket kan jämföras med accelerationen under den inledande delen av uppfärden i en rymdfärja. Per-Anders Von Scheele har själv stor erfarenhet från rodel-banan då han bland annat tävlat i tvåmanna-bob i OS i Calgary 1988.

- Fram till tävlingen nu putsar vi medarna och materialcheckar innan det blir en tidig frukost imorgon. Det är inspirerande med Johanna Hagström och Moa Lundgrens medaljer. Det blir en glädjegrej, vi ska ju också fixa det här! säger Per-Anders.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper