Frågor och svar
Har du funderingar kring projektet Vego i världsklass eller att träna och äta vegetariskt? Vi har samlat de vanligaste frågorna här.
Om projektet Vego i världsklass
Vad är Vego i världsklass?
Världsnaturfonden WWF och Sveriges Olympiska Kommitté SOK har fått tolv miljoner kronor från Postkodlotteriet för att genomföra specialprojektet ”Vego i världsklass”. Organisationerna ska tillsammans utveckla och kommunicera hållbara och klimatsmarta måltider som uppfyller de högt ställda krav man har på sin kost för att kunna prestera i världsklass. Projektet håller på i en olympisk period, fyra år, 2018-2022.
Vad ska projektet göra?
- Utveckla det vegetariska köket. Projektet ska utveckla det vegetariska köket så att det blir möjligt att välja vegetariskt även för dig som har höga krav på fysisk prestationsförmåga.
- Servera vegetarisk mat till elitidrottare. Inom projektet kommer SOK skicka ut kockar i fält i läger- och mästerskapsmiljöer under totalt 300 dagar för att servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare.
- Kommunicera budskapet till allmänheten. Projektet ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och träning. Med olympier som ambassadörer vill vi sända signaler till en bredare allmänhet att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation. Få blir olympier, ännu färre blir mästare men alla kan delta i strävan efter utveckling och hållbarhet. Det går att prestera i världsklass och samtidigt bidra till att förbättra världen.
- Ta fram en konsumentguide. Inom ramen för Vego i Världsklass tar WWF fram en konsumentguide för vegetariska produkter. Vegoguiden ska informera om vegetariska produkter och berätta om hur de påverkar miljön och klimatet. Sedan tidigare har WWF tagit fram en kött- och en fiskguide.
Vilka är projektets ambassadörer?
- Charlotte Kalla, längdskidor, nio OS-medaljer, en av Sveriges främsta olympier
André Myhrer, alpint, två OS-medaljer
Hanna Öberg, skidskytte, två OS-medaljer
Max Salminen, segling, ett OS-guld
Peder Fredricsson, ridsport, två OS-medaljer - Det kommer tillkomma fler ambassadörer under projektets gång eftersom idrotten är full av förebilder.
Ska SOK ägna sig åt hållbarhetsarbete nu?
En av de grundläggande olympiska värderingarna är att bidra till en bättre värld genom idrott. Hela den globala olympiska rörelsen ställer om mot ett ökat hållbarhetsfokus. Det här är en möjlighet för SOK att låta prestationsutveckling gå hand i hand med en arbetet för en mer hållbar framtid. SOK samarbetar alltid med experter inom sitt område för att kunna prestera maximalt och därför känns det tryggt att genomföra det här projektet tillsammans med Världsnaturfonden som bidrar med sina expertkunskaper.Att äta vegetariskt som elitidrottare
Ska Sveriges olympier bli vegetarianer nu?
Nej, det handlar inte om att placeras i ett fack. Flera av de aktiva äter redan vegetarisk kost i olika omfattning. Projektet ska ge bättre förutsättningar och kunskap för att ge idrottare möjligheten att välja vegetariskt i större utsträckning, eller på ett bättre sätt än i dag.Går det att prestera i världsklass och äta vegetariskt?
Ja absolut! Men det krävs en del kunskap om de näringsmässiga utmaningarna. För att ta bort något på sin tallrik krävs det minst lika mycket fokus på vad du ska lägga till i stället.Handlar det om vegansk kost?
I projektet finns ett brett register av recept som kan vara veganska eller innehålla mjölkprodukter och ägg. Projektet vill lyfta fram olika möjligheter och öka registret för de som vill byta ut kött och fisk i kosten.Vad hindrar idrottare att välja vegetariskt i dag?
Det finns redan många elitidrottare som är vegetarianer eller flexitarianer. Men det finns också flera myter om att äta vegetariskt som elitidrottare. Att man exempelvis inte blir tillräckligt mätt eller att man inte får i sig tillräckligt med protein. Att slå hål på myter som dessa, och samtidigt adressera de verkliga näringsmässiga utmaningarna, är ett av målen med projektet Vego i Världsklass.Kan man bli tillräckligt mätt på vegetarisk mat?
I dag begränsas det vegetariska utbudet ofta till en sallad eller en soppa alternativt att man bara plockar bort köttet eller fisken för dig som vill ha ett vegetariskt alternativ. Det duger inte. Maten vi ska ta fram ska uppfylla de energi- och näringsmässiga krav man har som hårt tränande. Det ska vara möjligt att välja vego, mätt och stark!Kan man få i sig lika mycket protein med vegetabilier?
Det är inga problem att tillgodose sitt proteinbehov från vegetabiliska källor. Det kan möjligen finnas en del praktiska utmaningar då det vegetariska utbudet ofta är mycket mindre – det är bland annat det som projektet vill förändra. Exempel på goda proteinkällor är bönor, linser, ärtor, nötter, fröer, soja- och fullkornsprodukter.Hur ska jag tänka när jag är ute på tävlingar/träningsläger och inte kan laga maten själv?
Projektets ambassadörer kommer att få kunskapen att kunna välja rätt i det utbud som man ställs inför vid till exempel en lunchbuffé eller i en restaurangmeny.Jag tycker kött är gott och vill inte välja bort det helt, hur ska jag göra?
Om du äter fler vegetariska måltider och större andel grönt i varje måltid, så kan du äta kött ibland och då välja bättre kött som påverkar vår planet mindre. I WWFs Köttguide finns tips om vilket kött som är det bästa miljövalet.Varför vegetarisk mat är viktigt för planeten
Varför är det viktigt att äta mer vego?
Vi lever idag i Sverige som om vi hade fyra jordklot, och maten vi äter är en av de stora orsakerna till vårt höga avtryck. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta fler måltider som baseras på vegetariska livsmedel.Kött och animaliskt protein står för den största delen av matens klimatpåverkan. Visste du att klimatgasavtrycket för en måltid baserad på kött kan vara upp till femtio gånger högre än en måltid som bygger på vegoprotein?Dessutom går det åt odlingsmark för foder som djuren äter, som skulle ha kunnat användas för livsmedelsproduktion.Enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter vi ungefär 50-55 kg kött per person och år i Sverige. Samtidigt är kött det livsmedel som påverkar miljön mest. Därför kan det få stor effekt om man ökar mängden vegetarisk mat i vardagen.En elitidrottare har massor av resdagar, är inte det ännu värre för miljön?
Jo, att resa är en förutsättning för att utvecklas och konkurera i världseliten och flygresor är riktigt dåligt för miljön. Men just därför är det viktigt att bidra där jag faktiskt kan, genom att förändra min kosthållning på ett sätt som är förenligt med att prestera i världsklass. Kan jag få andra (skid)entusiaster där ute att välja en mer hållbar kosthållning genom att jag visar att det är möjligt för mig så vill jag bidra till det.Vad spelar det för roll att jag som individ gör detta? Gör det någon skillnad?
Ja, det spelar roll. Att göra val som begränsar den globala uppvärmningen och som gynnar den biologiska mångfalden är viktiga. Om vi tillsammans gör bättre val av måltider och dessutom sprider den kunskapen så ger det en bra signal till omvärlden. Det är att visa ledarskap – mot livsmedelsbutiken, politiker och fans.
Projektet är lakto-ovo vegetariskt. Jag kan tänka mig att avstå kött men ägg och mjölk vill jag gärna ha kvar. Det är väl inte heller hållbart? Gör jag någon vinst bara genom att utesluta köttet?
Ja, det kan du göra om du gör bra val av ägg och mjölk. När det gäller ost är det viktigt att titta på var mjölkråvaran till osten kommer ifrån och för äggen är det viktigt hur hönan haft det och vilket foder hon har ätit. Om du äter mindre kött, är det bästa valet för klimatet och miljön att i första hand äta mer baljväxter. Men proteinet kan också komma från flera olika källor, till exempel ost, ägg eller hållbart fiskad fisk. Det finns hjälp att få för att göra bra val, i WWF:s Köttguide finns information om hur det ser ut med miljöpåverkan även för andra proteinkällor än kött. WWF:s Fiskguide hjälper dig att göra bra val av fisk.Många vegetarianer äter soja, är inte det något som har negativ miljöpåverkan?
Soja innehåller mycket högvärdigt protein och den är billig att odla, det är därför den finns i många av produkterna som ersätter kött. Klimatmässigt är det väldigt bra att byta ut kött mot soja, klimatpåverkan kan vara upp till femtio gånger lägre för sojan. Det finns utmaningar med sojaproduktionen också men det är framför allt kopplat till att soja används som foder till djuren, och den ökande köttkonsumtionen. Den absolut största delen av den soja som odlas i världen (ca 75 procent) går åt till djurfoder.Som vanligt är det ett bra tips att variera sig, att inte bara ersätta kött med soja utan variera med andra proteinrika ingredienser som bönor och ärtor, nötter och fröer.