Modern femkamp under världsungdoms-OS i Nanjing 2014. Foto: IOK

Publicerad 15 juli 2024

Så funkar modern femkamp

Modern femkamp syftar till att kora den fullständiga idrottaren med färdigheter i fem sporter – fäktning, simning, banhoppning, skytte och löpning. Här förklarar vi hur det går till.

Modern femkamp består av fyra grenar som kombinerar fem idrotter:

  1. Ridning, där deltagarna genomför en banhoppning på en okänd häst som de tilldelas genom lottning bara 20 minuter innan tävlingen.
  2. Fäktning, som är uppdelad i två omgångar: en rangordningsomgång där varje deltagare möts i en match som varar i en minut eller tills första träffen, och en andra omgång baserad på resultaten från den första omgången. I den andra omgången är varje match 45 sekunder lång och förloraren slås ut. Poäng ges för varje vunnen match.
  3. Simning, med en 200 meter frisim-tävling.
  4. Löpning och skytte, där deltagarna växlar mellan att springa och skjuta på fem mål med laserpistol från ett avstånd av 10 meter.

OS-tävlingen avgörs genom en semifinal där de 36 herrarna och damerna gör upp om finalens 18 platser.

Den moderna femkampen är uppdelad i två sektioner. Först får deltagarna poäng baserat på hur de placerar sig i fäktning, ridning och simning, vilket bestämmer deras startposition för löpskytte-tävlingen. Där startar deltagarna med en fördröjning som motsvarar antalet poängs avstånd till ledaren (1 poäng = 1 sekund). Den första deltagaren som korsar mållinjen i löpningen vinner guldmedaljen.

På grund av grenarnas olika natur är modern femkamp en extremt krävande sport som pressar deltagarna till sina mentala och fysiska gränser och kräver en exceptionell variation av färdigheter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper