Välsmakande avslut på Vego i världsklass
Två av tre svenska olympier uppger att de äter mer vegetariskt i dag än när SOK och WWF inledde projektet Vego i världsklass 2018.
- Vi har verkligen visat att det går att äta mer vego och ändå vara i världsklass, säger SOK:s projektledare Linda Bakkman.
Med olympiska idrottare som förebilder har Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden (WWF) tillsammans velat visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.
- Med Vego i världsklass kan vi servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare - och med det visa att det är möjligt för fler att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Linda Bakkman.
SOK och WWF har frågat 165 olympier som tävlat för Sverige i OS de senaste 16 åren om deras matvanor. Svaren visade med tydlighet att de flesta äter mer växtbaserat – och att intresset att lära sig mer är stort.
Därför var avslutning på projektet Vego i världsklass en matlagningskurs. Tio olympier samlades i Rektorsvillan på Bosön för att laga mat tillsammans med kocken Tom Forsberg och få tips av näringsfysiologen Linda Bakkman. På plats på Bosön fanns kanotisten Petter Menning, tidigare triathlonstjärnan Lisa Nordén, roddarna Frida Svensson och Anna Malvina Svennung, gymnasten Jonna Adlerteg, freeskiåkaren Oscar Wester, friidrottaren Charlotta Fougberg, judokan Mia Hermansson samt fotbollsduon Hedvig Lindahl och Karolina Westberg Walfridsson.
- När man får laga med någon som är duktig så blir man inspirerad, säger Petter Menning.
Magisk trerätterslunch
Tillsammans skapade de storverk i Rektorsvillan. En magisk trerätterlunch med morotsbiffar med ayvaryoghurt i pitabröd som förrätt, ärtfärslimpa med persilje- och potatismos som huvudrätt samt en energibar av lime och ingefära som dessert.
Den här gången var det olympierna själva som fick stå för matlagningen, men en viktig del med hela projektet har varit att ha kockar i fält. SOK har serverat vegetarisk mat till svenska toppidrottare med hjälp av egna kockar på träningsläger och tävlingar under totalt minst 300 dagar under projektets fem år. Projektet har även tagit fram en kokbok – Vego i världsklass – med 120 recept som är klimat- och näringsberäknade av SOK:s och WWF:s experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.
WWF föreläste
Sofia Nordlund från WWF var på plats i Rektorsvillan och förläste för olympierna om matens roll i det klimatavtryck som vi människor skapar.
- Vi i Sverige lever just nu som om vi hade fyra jordklot och mat står för 25 procent av vårt klimatavtryck, säger Sofia Nordlund.
Det är också huvudanledningen till att projektet som finansieras av Postkodlotteriet inleddes 2018 - det finns ju inte någon mening med att vara världsklass om det inte finns någon värld.