OS-truppen kommer att erbjudas vaccin från Pfizer och BioNTech via ett internationellt avtal. Foto: TT.

Publicerad 28 maj 2021

OS-truppen vaccineras

Sveriges Olympiska Kommitté kommer inom kort att erbjuda vaccin till OS-truppen som ska åka till Japan i sommar.

- Vi har fått vaccin via IOK:s internationella avtal med Pfizer och BioNTech vilket gör att det totalt blir fler doser tillgängliga i Sverige, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Vaccindoserna från Pfizer och BioNTech är en del av det internationella vaccinationsprogram som Internationella Olympiska Kommittén (IOK) slutit avtal om.

- SOK tycker att det har varit viktigt att alla prioriterade grupper i samhället skulle få chansen att vaccineras först. Att inte hålla sig till turordningen har aldrig varit aktuellt, men nu när vi är inne i fas 4 av vaccinationsplanen har SOK fått en möjlighet att få vaccin som annars aldrig hade kommit till Sverige. Doserna kommer från Pfizer via Internationella Olympiska Kommittén och gör att det totalt blir fler vaccindoser att distribuera i Sverige, säger Peter Reinebo.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten är informerade om SOK:s planer. Vaccineringen av OS-truppen inleds inom kort och andra dosen distribueras under juni månad.

- Även om inte värdlandet ställer krav på vaccination för att resa in i Japan och tävla i Tokyo så känns det mycket bra att åka till OS med en vaccinerad trupp, inte minst för att visa omsorg gentemot det japanska folket, säger Peter Reinebo.

OS i Tokyo invigs den 23 juli.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper